FLERE SPØRSMÅL ENN SVAR: Et gårdsbruk i Espe på Fyn var omringet i flere timer. Gårdeieren har ikke skjønt hvorfor ifølge dansk TV 2. Foto: Sophia Juliane Lydolph, Ritzau/Scanpix/NTB Scanpix.
FLERE SPØRSMÅL ENN SVAR: Et gårdsbruk i Espe på Fyn var omringet i flere timer. Gårdeieren har ikke skjønt hvorfor ifølge dansk TV 2. Foto: Sophia Juliane Lydolph, Ritzau/Scanpix/NTB Scanpix.Vis mer

Passasjer i hasjrus tipset politiet om hvor tidenes mest ettersøkte bil sto parkert

Obama-rykter og nye spørsmål om dramaet i Danmark.

Politiets håndtering og informasjon om tidenes biljakt i Danmark kommer i et enda merkeligere lys noen timer etter at København-politiet lørdag ettermiddag skulle oppklare hva som skjedde.

Nå melder dansk TV 2 at det var en av mennene i den ettersøkte Volvoen som via sin advokat tipset politiet om hvor bilen sto parkert. Da var motorveier, bruer, grenseoverganger og ferjekaier over hele Danmark fortsatt stengt og bevoktet med militært tilsnitt

Ved 14-tiden lørdag fortalte sjefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov at sikkerhetspolitiet (PET) og den øvrige operative politistyrken hadde feilkoplet to saker.

Sikkerhetspolitiet hadde i lengre tid jobbet med dødstrusler mot «spesifikke enkeltpersoner».

Da en stjålet og etterlyst svenskregistrert Volvo leiebil ble observert nær en eller flere personer som ble «passet på», gikk riksalarmen.

Klokka 19 i går fortalte politiet at bilen var funnet, uten å si hvor og uten å svare på om de tre mennene i bilen i bilen var pågrepet.

Parkert

Allerede klokka 17 i går ringte advokat Asser Gregersen til politiet i København om at Volvoen var hensatt ved Vintre Møller mellom Roskilde og Holbæk - om lag 60 kilometer vest for København.

Og det skal ha vært fire menn i bilen, ikke tre som politiet sa da den trafikklammende aksjonen pågikk fredag ettermiddag.

København-politiet bekrefter overfor både dansk TV 2 og B.T. at advokatens versjon stemmer.

Hasj, ikke førerkort

En av advokat Gregersens klienter hadde vært passasjer i bilen. Han hadde lest om den gigantiske politiaksjonen i danske nettaviser, og syntes det var for galt. Han ba advokaten si fra til politiet om hvor bilen sto.

- Han forklarte meg at de kjørte unna da de så politibiler, fordi ingen hadde førerkort og var ruset på hasj. Min klient vil forklare seg for politiet så snart som mulig, sier forsvarsadvokaten.

Nattaksjon

Utover fredag kveld og natt til lørdag saumfarte politiet småbyen Espe på Fyn, ytterligere 100 kilometer vest for København i forhold til der bilen var etterlatt.

Utover natta var et gårdsbruk ved Espe omringet av politistyrker og droner.

Dansk TV 2 pratet lørdag med gårdeieren, som fortsatt ikke skjønte hva politiet var ute etter på hans eiendom.

Obama-rykter

Den etterlyste Volvoen var leid ut fra Hertz i Stockholm i sommer, og stjålet fra Malmö Airport allerede 1. august.

Ifølge den danske forsvarsadvokaten hadde hans klient eller noen av de andre ettersøkte kjøpt den stjålne Volvoen.

Blant flere høylytte ryktespørsmål dansk politi fikk utover fredagskvelden, var om storaksjonen hadde noen sammenheng med at USAs forrige president Barack Obama var i Danmark denne dagen på sine foredragsturné.