- Passasjerene lo og så på tv

De fleste passasjerne om bord i flight 63 fra Paris til Miami skjønte ikke at Tariq Raja hadde forsøkt å sprenge flyet i lufta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De 185 passasjerene og mannskapet på 12 var trolig i livsfare da 28 år gamle Tariq Raja forsøkte å antenne skosålene, som han hadde boret hull i og fylt med det som synes å være det plastiske sprengstoffet C-4.

Men flere passasjerer sier han vakte oppsikt.

- Han hadde et rart utseende. De som har sett ham husker ham, sier 27 år gamle Nicholas Green.

Monique Danison (20) sier han så ut til å være rusa på noe, og hun sier hun tenkte at dersom han var terrorist var han bra dum. Han skilte seg klart ut på flyet.

Flere av passasjerene sier til nyhetsbyrået AP at flyvertinnen som oppdaget hva som var i ferd med å skje ropte: «Han bet meg, han bet meg», noe som førte til at flere passasjerer kom til for å overmanne Raja.

Fire menn skal ha banket opp Raja, og revet noe brennende ut av hånda hans, mens en flyvertinne skal ha slått til ham med et brannslokningsapparat.

Flere av passasjerene ofret buksebeltene sine for å få Raja bundet fast i stolen. En av mennene holdt Rajas hode bakover med i grep i hår et hans, mens to leger dopet ham ned med medikamenter de fant i flyets medisinskap.

- Jeg tror han fikk to eller tre sprøyter, sier Nicholas Green.

Skjønte ikke hva som skjedde

Selv om de fleste passasjerene ble skremt, skjønte de ikke hat Raja trolig hadde eksplosiver gjemt i skoene. De trodde han bare var full, eller en narkoman som hadde slått seg vrang.

- De ba oss om å bli sittende, og slik jeg skjønte det var det en mann som var full som hadde forsøkt å tenne på skoa, sier Peter Ensink, en sveitsisk selger som satt på business class.

Enkelte passasjerer beskriver stemningen om bord i flyet som spent, men enkelte lo av filmen som ble vist om bord, komedien «Legally Blonde».

- Enkelte trodde dette var et terroristangrep, mens de fleste trodde dette var tatt hånd om og siden det ikke hadde skjedd noe fortsatte de å se på filmen. Det var faktisk ganske avslappet stemning der jeg sat, sier datautvikleren Geoffrey Bessin til nyhetsbyrået AP.

Amerikansk antiterrorpoliti stormen flyet da det landet i Boston, og tok Tariq Raja med seg.

Flere passasjerer forteller at de først ble ført inn til et usikret område av terminalen, og en franskmann som bare vil si at han heter Michel, mener at en medskyldig enkelt kan ha stukket av. Flere passasjerer gikk ut av terminalen for å røyke. Først etter en god stund kom politi til og førte dem inn til et sikret område.

- Hadde han en medskyldig så har han stukket av, sier Michel.

De fleste av passasjerene på flyet valgte å fly videre til Miami, dit de egentlig skulle. De kom fram ett døgn forsinket.

PASSASJERENE FORTELLER: Amandine Mallen (t.v.) var en av de 185 passasjerene som var i livsfare om bord i flight 63 fra Paris til Miami.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer