- Passasjerene overga seg uten motstand

Marinejegere bordet «Rachel Corrie» i formiddag. Denne gangen ga israelerne fire advarsler før de gikk ombord uten å løsne skudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En gang mellom klokka 11 og 11.40 gikk israelske marinejegere ombord i «Rachel Corrie», lasteskipet som var på vei til Gaza med hjelpesendinger og aktivister.

Etter at israelerne tok kontroll satte skipet kursen mot havnebyen Ashdod, der lasten vil bli undersøkt.

- Ingen vold I motsetning til blodbadet på mandag skal ingen ha blitt skadd i dagens militære aksjon.

- Det var ingen vold og ingen motstand. Faktisk samlet kapteinen passasjerene i en ende av båten før bordingen, sier en talskvinne for de israelske styrkene til Sky News.

Skipets forsøk på å trenge gjennom blokaden av Gaza havn ble i dag håndtert svært annerledes enn på mandag. Tilslaget skjedde langt nærmere kysten (like ved yttergrensa for blokaden), i dagslys, og først etter fire advarsler som denne:

«Dette er den israelske marinen. Dere nærmer dere et fiendtlig område under marineblokade. Gaza-området og Gaza havn er stengt for all maritim trafikk».

«Israelske myndigheter støtter levering av humanitær hjelp til den sivile befolkningen på Gazastripen og inviterer dere til å legge til ved Ashdod havn. Levering av utstyr i henhold til myndighetenes reguleringer vil bli gjort via transport på land og under deres observasjon. Etterpå kan dere returnere til deres hjemland i skipet dere kom i», het det i radiomeldingen.

Etter bordingen understreket også de israelske styrkene at de ikke brukte helikoptre under aksjonen - et kritisk punkt i mandagens katastrofale bording.

Nektet avtale Det irsk-malaysiske lasteskipet har elleve aktivister ombord, blant dem Mairead Maguire, som fikk Nobels fredspris i 1976 sammen med Betty Williams.

Irske myndigheter forhandlet fredag fram en avtale med Israel, som gikk ut på at lasteskipet skulle legge til kai i Ashdod i Israel for å gjennomgå en kontroll. Deretter skulle nødhjelpen bli transportert videre under kontroll av representanter fra FN, irske myndigheter og aktivistene selv. Dette nektet aktivistene å godta:

- Vi vil ikke være en del av en avtale som gjør at vi legitimerer blokaden av Gaza, sa irske Jenny Graham til BBC.

Skipet er støttet økonomisk av Perdana Global Peace Organisation, som er ledet av Malaysias tidligere statsminister Tun Mahathir Mohamad.