LØSNET:  Dette bildet er tatt av passasjerer som oppdaget at det indre hjulet på høyre understell hadde løsnet. Foto: Martin Brown / SWNS.com / SCANPIX
LØSNET: Dette bildet er tatt av passasjerer som oppdaget at det indre hjulet på høyre understell hadde løsnet. Foto: Martin Brown / SWNS.com / SCANPIXVis mer

Passasjerene så at landingshjulet falt av

Men varslet ikke besetningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ulykken skjedde på et Flybe-fly på vei fra Exeter til Newcastle i mars i år.

Det var passasjerer som først oppdaget at hjulet falt av, men de varslet ikke besetningen om dette.

- Et antall passasjerer som satt på høyre side av flyet oppdaget gnister fra høyre hjul under avgang, og så at hjulet falt av idet landingsutstyret ble trukket inn, står det å lese i rapporten fra den britiske flyhavarikommisjonen.

- De informerte ikke besetningen om dette, som først fikk beskjed da kontrolltårnet opplyste kort tid etter at flyet kunne ha mistet et hjul, står det videre.

Landet på venstresiden Først da et besetningsmedlem skulle undersøke om hjulet faktisk hadde falt av, ga passasjerene beskjed om hva de hadde sett.

Flyet sendte ut nødsignal, og etter å ha sirkulert over flyplassen i Exeter i mer enn en time, kunne flyet lande med 39 personer som var «jevnt fordelt» i flyet. De ble også bedt om å sette seg i nødlandingsposisjon før landing.

Det var blitt besluttet at flyet skulle sørge for at hjulene på venstresiden traff bakken først, og deretter senke det høyre hjulet ned på rullebanen så forsiktig som overhodet mulig. Ingen ble skadd under landingen.

Hadde inspisert hjulet Flyhavarikommisjonen konkluderer med at årsaken til at landingshjulet falt av, var at det ytre kulelageret hadde gått i stykker

Flykapteinen opplyste til AAIB at han hadde inspisert landingshjulene før flyet tok av, og at han ikke hadde oppdaget noe galt.

- Det er lite trolig at noe uvanlig ville ha vært synlig når det er snakk om en slik skade, skriver flyhavarikommisjonen.