Passasjerene sluppet løs

Passasjerene forlater nå det kaprede flyet fra Turkish Airlines, etter at kapreren har gitt opp. Ingen skal være skadet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En uidentifisert passasjer fortalte rett etter at han var i sikkerhet, at kapreren satt igjen i flyet, spisende på et smørbrød. Han er nå arrestert av greske myndigheter.

CNN melder at kapreren er psykisk ustabil, og at han ga opp etter en times intense forhandlinger.

Flyet ble kapret like etter avgang fra Istanbul. Det hadde 204 personer ombord - 196 passasjerer og 8 kabinansatte, og var opprinnelig på vei til Ankara. Blant passasjerene befant det seg minst tre tyrkiske parlamentarikere, og en tidligere minister.

Det tyrkiske politiet forteller at kapreren er en 20 år gammel tyrkisk statsborger ved navn Ozgur Gencarslan, og at det ikke virker som om han er tilknyttet noen terroristorganisasjon. Det er foreløpig usikkert hva han ville oppnå med kapringen, men han ønsket seg til Berlin, og påstår at moren og søsteren hans holdes som «gisler», forteller Tyrkias transportminister Binali Yildirim ifølge AP.

Gresk anti-terrorpoliti omringet raskt flyet, en Airbus 310 med flightnummer TK 169 fra Turkish Airlines. Flyet landet ved flyplassen i Aten for å fylle bensin.

Eksplosiver

Kapreren hevdet å ha eksplosiver teipet rundt magen, og truet med å sprenge seg og flyet i lufta hvis han møtte motstand. Tyrkisk politi sier at kapreren ble sett bærende på fem stearinlys før han bordet flyet, og det kan hende at han latet som om disse er eksplosiver. En slik situasjon fant sted senest i februar i Istanbul, melder AP.

Tyrkisk TV sendte intervjuer med passasjerer ombord på flyet, som ringte ut via mobiltelefoner. - Flyvertinnen fortalte oss at en mannlig flykaprer var i cockpiten, og sa at han hadde bomber festet til kroppen, fortalte en passasjer ved navn Sami, til den private tyrkiske TV-kanalen NTV. - Vi ble fortalt at han krevde at noen familiemedlemmer av ham skulle frigjøres, etter at de ble arrestert for å ha en tilknytning til en undergrunnsorganisasjon, sa Sami.

Spent situasjon

Situasjonen i Tyrkia er svært spent om dagen på grunn av krigen i Irak. Den tyrkiske hæren frykter at de kurdiske områdene i nord-Irak skal bli selvstendige etter krigen i Irak. Store tyrkiske styrker er oppmarsjert i grenseområdet til Irak for å hindre at en eventuell uro i kurdisk nord-Irak skal smitte over til kurdisk Tyrkia.

Det greske politiet har i mange måneder trent opp en spesialstyrke, som skal hanskes med nettopp kapringer og andre former for terrorisme. Dette skjer i forbindelse med opptrappingen til de Olympiske lekene neste år.

<B>GA OPP:</B> Kapreren ga etterhvert opp, etter å ha kapret denne airbusen fra Turkish Airlines. Flyet var på vei fra Istanbul til Ankara, men ble fløyet til Aten i Hellas.