Passasjerene var med på kapringen?

Etter at 150 gisler i dag fikk forlate det kaprede flyet, fortsetter spekulasjonene hvorvidt kapringen var et samarbeid mellom passasjerene og kaprerne for å få politisk asyl i Storbritannia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Video av løslatelsen av gislene.

Seksti av de afghanske gislene har søkt om politisk asyl i Storbritannia. I tillegg er 19 av personene ombord i flyet arrestert etter at det tilsynelatende kapringsdramaet ble avsluttet i natt.

Minst tre av gislene som ble frigitt mandag har allerede søkt om politisk asyl. Også kaprerne kan ifølge internasjonale lover søke asyl i landet etter at de har vært igjennom rettsapparatet. Spekulasjonene har økt hvorvidt kaprerne er i slekt med eller kjenner flere av passasjerene - og at kapringen var en måte å flykte fra Talibanstyrte Afghanistan. Ingen krav har vært fremmet siden flyet ble kapret søndag.

Alle frigitt

Ved firetiden i dag morges ble 85 kvinner og barn sluppet ut av flyet. Tre timer senere, ved sjutiden, fikk de siste 65 gislene gå ned flytrappa.

Passasjerene ble i dag morges bragt til Stansted Hilton. I dag skal alle identifiseres.

- Jeg er naturligvis lettet over at kapringen på Stansted flyplass er løst på fredelig vis uten tap av liv eller alvorlige skader, sa innenriksminister Jack Straw og ga Essexpolitiet æren for utfallet.

Kvinner smuglet kaprervåpen

Flere kvinnelige ansatte ved Kabul Flyplass er arrestert, mistenkt for å ha smuglet våpen ombord i flyet. Det finnes ikke metalldetektor på flyplassen og kvinner kan ikke ransakes av mannlig sikkerhetspersonell.

Video av løslatelsen av gislene.

SJEKKES: Gislenes papirer sjekkes i en hemmelig hangar på Stansted. Spekulasjonene går om kapringen var iscenesatt.
LYKKELIG UTE: Ett av gislene med sitt lille barn smiler etter å ha blitt sluppet fri.