TUNGT: Etter en seremoni dro pårørende og passasjerer ut til havaristedet for å minnes de døde i flyulykken. Foto: Scanpix/REUTERS/Robin van Lonkhuijsen/United Photos
TUNGT: Etter en seremoni dro pårørende og passasjerer ut til havaristedet for å minnes de døde i flyulykken. Foto: Scanpix/REUTERS/Robin van Lonkhuijsen/United PhotosVis mer

Passasjerene vendte tilbake til ulykkesstedet

Mintes ofrene for Schiphol-ulykken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fortsatt preget av de fysiske skadene, deltok en rekke av de overlevende fra Turkish Airlines flight TK1951 på en minneseremoni ved Schiphol flyplass i dag.

All flytrafikk ved Amsterdam-lufthavnen ble stanset i to minutter, mens det ble lagt ned ni kremfargede roser — én for hver av de omkomne i ulykken 25. februar.

Minneseremonien ble sendt på riksdekkende nederlandsk tv, og tilstede var det både tyrkiske og amerikanske diplomater samt en representant for dronning Beatrix.

Var på ulykkesstedet
- I dag skal vi minnes ofrene. Vi uttrykker vår sympati til familie og venner. Våre tanker går også til dem som fortsatt ligger på sykehuset, og kjemper for å komme seg, sa den nederlandske innenriksministeren Guush ter Horst, skriver AP.

SKADET: Fortsatt preget av skader etter ulykken vendte passasjerene tilbake for å delta i minnestunden. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO
SKADET: Fortsatt preget av skader etter ulykken vendte passasjerene tilbake for å delta i minnestunden. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO Vis mer

Fem tyrkere og fire amerikanere døde i ulykken.

Etter seremonien fikk pårørende legge ned blomster på havaristedet, like ved vraket av den havarerte Boeing 738-maskinen som fortsatt ligger knekt i tre deler.

- Dette var folk som var på vei hjem til Seattle og Houston fra Tyrkia. Familiene ventet på dem, men fikk i stedet høre den knusende nyheten, sa den amerikanske diplomaten Michael Gallagher om de amerikanske familienes sorg.

STANSET FLYTRAFIKKEN I TO MIN: Den offisielle minnestunden fant sted i en hangar på Schiphol. Foto: SCANPIX/ AFP PHOTO
STANSET FLYTRAFIKKEN I TO MIN: Den offisielle minnestunden fant sted i en hangar på Schiphol. Foto: SCANPIX/ AFP PHOTO Vis mer

Kjemper for livet
135 personer var om bord flyet fra Istanbul da det krasjlandet like ved rullebanen under innflygning til Amsterdams lufthavn Schiphol i februar.

Én person kjemper fortsatt for livet, mens 23 ligger på sykehus hvor de behandles for skader. Tre piloter og tre Boeing-ansatte var blant de ni omkomne.

Den nederlandske granskningskommisjonen sier det trolig var en feil ved høydemåleren som førte til at flyet krasjlandet noen hundre meter rullebanen.

LA NED BLOMSTER: Minnestunden ble sendt på riksdekkende tv. Foto: SCANPIX/AP Photo
LA NED BLOMSTER: Minnestunden ble sendt på riksdekkende tv. Foto: SCANPIX/AP Photo Vis mer