Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Passasjerer avlyttet i taxi

En taxisjåfør (54) har i flere år gjort hemmelige lydbåndopptak av passasjerers private samtaler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mente 54-åringen at passasjerene hadde snakket om kriminelle forhold, brukte han de hemmelige opptakene som grunnlag for politianmeldelser og mot kunder som angivelig ikke oppførte seg reglementært under drosjeturene.

På bakgrunn av en rekke klager fratok Oslo Taxi 54-åringen hans såkalte ID-kort utstedt av bedriften. Ifølge Oslo Taxi hadde han brutt både autorisasjonsavtalen og drosjereglementet. På dette tidspunktet var han ansatt hos en drosjeeier.

Fikk sjokk

25. april stevnet 54-åringen Oslo Taxi for Oslo tingrett, og krevde 90 000 kroner i erstatning og oppreisning. 54-åringen følte seg ærekrenket.

- Inndragelsen av autorisasjonen førte til at jeg fikk sjokk, sjelelig smerte og ble helt pass, forklarer 54-åringen.

Oslo Taxi avviste søksmålet, og har i tingretten vunnet fram på alle punkter. 54-åringen må betale Oslo Taxis saksomkostninger med 25 000 kroner.

Uriktig

Tingretten mener at 54-åringens opptreden har vært svært spesiell, og at handlingene i seg selv er tilstrekkelige til å begrunne Oslo Taxis avgjørelse.

OVERVÅKET: Drosjesjåførens spesielle praksis med å avlytte passasjerene sine pågikk i flere år. Foto: Dagbladet
OVERVÅKET: Drosjesjåførens spesielle praksis med å avlytte passasjerene sine pågikk i flere år. Foto: Dagbladet Vis mer

- I vårt samfunn ville de fleste av oss føle det som en krenkelse av den personlige sfære, dersom man fikk vite at det ble foretatt skjulte lydbåndopptak i drosjer og i andre mer eller mindre offentlige rom. Retten finner at Oslo Taxis omdømme trolig er blitt svekket som følge av at det i hvert fall til en viss grad er blitt kjent at det er blitt foretatt slike lydbåndopptak.


I vårt tilfelle er det ikke bestridt at opptakene er blitt brukt som grunnlag for å politianmelde kunder, uten at det på noen måte er godtgjort at anmeldelsene har vært rettmessige. Det framstår som relativt klart at i hvert fall de personene, som er blitt utsatt for anmeldelsene på bakgrunn av lydbåndopptakene, må ha fått svekket tillit til Oslo Taxi.

Vil fortsette

54-åringen synes tilsynelatende fullstendig å mangle forståelse for at det nevnte handlingsmønsteret er uakseptabelt.

I tillegg har han bekreftet at han ikke har forståelse for at lydbåndopptakene måtte opphøre. Tvert imot har han overfor Oslo Taxi forklart at han ønsket å fortsette å gjøre opptak. Oslo Taxi måtte ha anledning til å kreve at opptakene opphører, konkluderer tingretten.

image: Passasjerer avlyttet i taxi

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!