Passasjerer skryter av norsk kaptein

Jagde vekk pirater som angrep cruiseskip.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Et cruiseskip utenfor kysten av Somalia ble i dag tidlig angrepet av sjørøvere. Piratene kom mot cruiseskipet «Seabourn Spirit» i motorbåter og fyrte av automatvåpen og en rakettdreven granat, melder BBC News.

Pressetalsmann for rederiet Seabourn Cruise Line i Miami, Bruce Good, bekrefter overfor Dagbladet.no at kapteinen og flere av offiserene er norske. De klarte å avverge piratangrepet uten å skyte tilbake.

Skryter av norsk kaptein

Good skryter av mannskapets innsats. Bare en av cruisemannskapet ble lettere skadd i hendelsen.

- Skipets mannskap iverksatte et rutinemessig svar på angrepet, og som resultat av tiltakene klarte ikke okkupantene å ta seg ombord i Seabourn Spirit, skriver han i en pressemelding.

Skryte gjør også passasjerene:

- Kapteinen vår, Sven Erik Pedersen, og resten av mannskapet, gjorde en fantastisk jobb med å få oss ut av området så fort som mulig, sier Edith Laird fra Seattle i USA til BBC News.

Ble bedt om å ligge lavt

Cruiseskipet skal ha brukt et høyt, men akustisk smell for å skremme piratene vekk.

- Kapteinen ba passasjerene om ikke å gå ut på dekk. De ble bedt om å ligge på gulvet på lugarene, sier daglig leder Peter Tonn i reiseselskapet Ask Mr. cruise til Dagbladet.no.

Selskapet er rederiets norske agent.

Det er ingen norske turister ombord. Blant de 151 passasjerene er det flest amerikanere og briter. 161 er mannskap.

Passasjer Norman Fisher (55) fra Hampstead Garden Suburd i London, så noen av piratene.

- En av dem hadde helt klart en rifle. Senere så jeg at to av dem hadde rifler og en slags granatkaster. De skjøt og fyrte av rakettkasteren to ganger. En av granatene traff definitivt skipet - den gikk gjennom cruiseskipet og inni en passasjerlugar. Et par var der inne, så det var en ubehagelig opplevelse, sier han til kanalen.

Passasjerne ble etterhvert bedt om å gå til restauranten og vente. Så kom kapteinen og annonserte at han var trygg på at han hadde seilt fra piratene.

- Selvsagt fikk han masse applaus, sier Fisher.


Går videre til Seychellene

Et planlagt stopp i Mombasa i Kenya er avlyst. Cruiset, som startet i Alexandria i Egypt avsluttes i havn på Seychellene mandag.

Farvannet utenfor Somalia er kjent for piratangrep, men det skal være første gang et luksuscruiseskip er blitt angrepet her. Tidligere i år ble to FN-skip med nødhjelp kapret.

ANGREPET AV SJØRØVERE: Det bahamas-registrerte luksusskipet «Seabourn Spirit».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer