Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Passasjerfly forsvant fra radaren mellom Paris og Kairo. Vitner sier de så «ildkule» i lufta

AP: - Flyet har krasjet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): EgyptAir MS804 forsvant fra radaren ca kl. 02.30 i natt, da det fløy over Middelhavet på vei fra Paris til Kairo. I 08.30-tida bekreftet egyptiske myndigheter til nyhetsbyrået AP at flyet har krasjet i havet.

- Flyet styrtet mest sannsynlig i havet, sier talsmann for egyptiske luftfartsmyndigheter, Ihab Raslan, ifølge Ap.

Totalt var det 66 personer om bord. Det skal, ifølge flyselskapet selv, være 56 passasjerer, og blant dem tre barn. Flesteparten var fra Egypt og Frankrike. I tillegg var det ti ansatte om bord, inkludert tre sikkerhetsvakter.

Nødsignal to timer etterpå - De brukte ikke radioen for å få hjelp, og mistet ikke høyde. Det bare forsvant, sa Ehab Mohy el-Deen, talsmann for den egyptiske staten, ifølge New York Times i natt.

Også Le Monde melder at flyet ikke skal ha vist tegn til å miste høyde eller fart. Det var fint vær i området.

Tidligere i morges meldt flyselskapet selv at det egyptiske militæret mottok et nødsignal fra området der flyet forsvant kl. 04.26, nesten to timer etter at flyet forsvant fra radaren. Dette ble senere tilbakevist av militæret, melder blant annet BBC. Ahmed Adel, visesjef i EgyptAirs eierselskap, har sagt til CNN at han ikke vil konkludere bastant med at nødsignalet kom fra MS804, og at det kan ha kommet fra et annet fartøy i Middelhavet.

Ifølge Reuters etterforsker greske myndigheter vitnebeskrivelser fra innbyggere på en gresk øy som sier at de så «ildkule» i lufta. Ifølge Telegraph har en kaptein på et gresk skip også sett «flammer på himmelen».

Jean-Paul Troadec, tidligere sjef for den franske havarikommisjonen, sier til radiokanalen Europe 1 at sannsynligheten er stor for at det var en eksplosjon fra en bombe eller selvmordsbomber som forårsaket forsvinningen. 

- Hvis mannskapet ikke sendte ut en nødmelding, er det fordi det skjedde noe plutselig. Et problem med motoren eller teknikken ville ikke ført til en umiddelbar ulykke. I dette tilfellet reagerte ikke mannskapet, noe som får oss til å tenke på en bombe, sier han ifølge The Guardian.
EgyptAir på sin side benekter «alle feilaktige opplysninger», uten å spesifisere hva de sikter til, og sier årsaken til forsvinningen ikke er klarlagt.

- Så «ildkule» Selskapet opplyser at flyet lettet fra Charles de Gaulle-flyplass i Paris klokka 23.09. Selskapet selv opplyser at det forsvant fra radaren kl. 02.30 i natt. Opprinnelig meldte de at det skjedde ca. kl. 02.45. Det skulle lande på flyplassen i Kairo kl. 03.15.

Flyet, av type Airbus A320, var inne i egyptisk luftrom og 11 300 meter oppe i lufta da det forsvant, skriver CNN. Den siste radiokontakten mellom flyet og bakken skal ha vært 10 minutter før det forsvant fra radaren, og selskapet anslår at flyet da var 280 kilometer fra kysten av Egypt.

SAMLET SEG: Slektinger av passasjerer på det savnede EgyptAir-flyet har samlet seg på flyplassen i Kairo. Foto: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh/NTB scanpix
SAMLET SEG: Slektinger av passasjerer på det savnede EgyptAir-flyet har samlet seg på flyplassen i Kairo. Foto: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh/NTB scanpix Vis mer

Greske luftfartsmyndigheter opplyser at de snakket med piloten om bord på flyet da det var over den greske øya Kea. Dette skal ha vært siste kontakt med flyet før det forsvant.

- Piloten nevnte ikke noen problemer, sier sjef for luftfartstilsynet Kostas Litzerakis, ifølge BBC.

- Flyet forlot gresk luftrom 02.27 i natt, og gikk inn i egyptisk luftrom. To minutter etter dette forsvant det fra grekernes radar, sier Litzerakis.

Til rutinekontroll i går Ifølge CNN var flyet inne til en rutinekontroll i Kairo i går. På sin Twitter-bruker skriver EgyptAir at flyet ble produsert i 2003. De skriver videre at flyets kaptein skal ha hatt 6276 timer i lufta, mens styrmannen har 2766.

Spesialstyrker fra det egyptiske militæret er, ifølge EgyptAir, sendt til stedet der flyet sist var på radaren. Franske myndigheter melder også at de har sendt hjelpemannskaper til området, ifølge Le Monde. Greske myndigheter sier også at de bidrar i søkene med båter og fly.

Samtidig har pårørende oppsøkt flyplassen både i Kairo og Paris for å forsøke å få svar på hva som har skjedd med.

Passasjerer fra 12 ulike land EgyptAir opplyser selv at passasjerne og mannskapet om bord var fra følgende land:

30 fra Egypt.
15 fra Frankrike.
2 fra Irak.
1 fra Storbritannia.
1 fra Belgia.
1 fra Kuwait.
1 fra Saudi-Arabia.
1 fra Sudan.
1 fra Tsjad.
1 fra Portugal.
1 fra Algerie.
1 fra Canada.

Airbus bekrefter også at flyet er forsvunnet, og sier de vil bistå myndighetene i de kommende granskningene.

 FORSVANT:  EgyptAir flight 804 forsvant fra radaren da det fløy over Middelhavet mellom Paris og Kairo. Flyselskapet selv har meldt det savnet. Foto: Skjermdump/FLIGHTRADAR24.COM
FORSVANT: EgyptAir flight 804 forsvant fra radaren da det fløy over Middelhavet mellom Paris og Kairo. Flyselskapet selv har meldt det savnet. Foto: Skjermdump/FLIGHTRADAR24.COM Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media