Passasjerfly kolliderte med fugleflokk - 23 skadd

Russiske myndigheter oppgir at minst 23 personer er skadd, hvorav fem barn, etter at et passasjerfly måtte nødlande utenfor en av Moskvas flyplasser.

NØDLANDING: Et fly måtte nødlande etter at en flokk fugler traff motoren. Motoren begynte å brenne, og de 233 personene om bord flyet måtte gjøre seg klare for å nødlande i en åker. Kilde til video: Baza https://www.youtube.com/channel/UCRgh3DNUeSltJCx3GOWeP6w/videos Vis mer

Passasjerflyet, som hadde 226 passasjerer og sju ansatte om bord, kolliderte med fugleflokken da flyet lettet fra Zhukovsky-flyplassen i Moskva torsdag.

Flyets motorer sluttet å fungere som normalt etter kollisjonen, og flyet nødlandet på en kornåker utenfor flyplassen.

Ifølge russiske helsemyndigheter er minst 23 personer skadd og fraktet til sykehus, hvorav fem barn, skriver nyhetsbyrået AP.

Flyet var opprinnelig på vei til byen Simferopol på Krim-halvøya da hendelsen fant sted.

Flyselskapet sier i en uttalelse at fuglene kom seg inn i flyets motorer, noe som forårsaket en funksjonsfeil. Nødlandingen ble foretatt omtrent én kilometer fra flyplassen.

Filmer fra stedet viser passasjerer bli ført vekk gjennom kornåkeren etter nødlandingen.

KORNÅKER: Passasjerene ble ført vekk gjennom kornåkeren etter nødlandingen. Foto: Reuters / NTB scanpix
KORNÅKER: Passasjerene ble ført vekk gjennom kornåkeren etter nødlandingen. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

- Fantastiske ferdigheter

Besetningen besluttet å lande flyet umiddelbart etter at kollisjonen fant sted.

- Alt skjedde i løpet av få sekunder. Vi tok av og så kom vi tilbake igjen, sier passasjer Irina Usatsjeva til den statlige TV-kanalen Rossiya 24.

Den russiske piloten hylles nå for sin raske reaksjon.

- Besetningen på flyet viste fantastiske ferdigheter og ro. Han og laget hans reddet 233 liv. De er helter, fastslår Yevgeny Kuyvashev, som er guvernør i pilotens hjemdistrikt.

Drar paralleller til «mirakelet på Hudson»

Flysikkerhetsekspert Jo Bjørn Skatval i Norsk Flygerforbund sier til NTB at informasjonen som har kommet til nå, tyder på dette er en pilotjobb på linje med «mirakelet på Hudson».

- Rette valg og håndverk ble gjort i en kritisk situasjon, sier han, med henvisning til den vellykkede nødlandingen på Hudson-elven i New York i 2009. Dette flyet måtte også nødlande etter å ha fått en fugleflokk i motorene.

Skatval viser til at Norsk Flygerforbund er engasjert i problematikk knyttet til hendelser som dette.