Passasjerfly krasjet i drivstoffdepot

Skled av rullebanen ved landing. Trolig den verste flyulykken i Brasils historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Et passasjerfly med 176 om bord krasjet inn i en bygning og tok fyr etter landing på Congonhas-flyplassen i São Paulo tirsdag kveld lokal tid. Oversikt over drepte eller skadde foreligger foreløpig ikke, men det fryktes at antallet ofre for katastrofen er stort.

NOEN STØRRE FLYULYKKER DE SISTE ÅRA


29. september 2006:
Et Boeing 737-fly med 154 passasjerer styrtet i Amazonas-regnskogen i Brasil etter å ha kollidert med et privatfly i lufta. Alle om bord i 737-en ble drept, privatflyet landet trygt.

5. september 2005: Et fly fra Mandala Airlines med 112 passasjerer om bord kolliderte etter take-off i den indonesiske byen Medan. Nesten alle om bord og et titall personer på kollisjonsstedet ble drept.

16. august 2005: Et colombiansk fly styrtet i Venezuela. Alle 160 personene om bord ble drept.

3. januar 2004: Et egyptisk charterfly styrtet i Rødehavet, og de 141 personene om bord, de fleste franske turister, ble drept.

25. desember 2003: Et Boeing 727-fly styrtet rett etter take-off fra Benin. Minst 135 personer omkom. 


AIRBUS A320
 

  • 1700 fly av typen er i bruk i dag.
  • Flyet er 37,57 meter langt og har et vingespenn på 34,10 meter.
  • Har plass til 164/150 passasjerer.
  • Kan inneholde opptil 23 860 liter drivstoff.

– Ingen overlevende

Fjernsynsbilder viser ofre som ligger i veibanen, samt døde kropper som bæres bort, og CNNs kilde, en brannoffiser, sier minst 200 er drept. Tallet skal omfatte både dem om bord i flyet og folk på bakken. I tillegg skal mange være skadd.

Ifølge São Paulos delstatsguvernør er sjansen for å finne overlevende fra flyet «lik null».

Hvis antallet døde stemmer, er dette den verste flyulykken i Brasils historie. President Luiz Inácio Lula da Silva har allerede erklært tre dagers landesorg i landet.

– Vi hørte motorduren bli høyere, og flyet vokste for øynene på oss. Det snurret rundt og passerte over hodene på oss, på høyde med gatelysene. Så traff det bakken og eksploderte. Biter fløy veggimellom, forteller Luis Santos, som satt i bilen på en bensinstasjon like ved kollisjonsstedet, til Reuters.

Klarte ikke å stoppe

Flammer og tykk svart røyk skjøt i været ved Brasils største flyplass etter at Airbus 320-maskinen fra det brasilianske flyselskapet TAM etter alt å dømme ikke klarte å stoppe, skled av rullebanen, raste over den tett trafikkerte motorveien ved flyplassen og til slutt altså krasjet inn i en bygning på den andre sida av veien.

Passasjerfly krasjet i drivstoffdepot

Bygningen tilhører også TAM og brukes til lagring av last og drivstoff. Den sto i full fyr etter sammenstøtet, og bare halen på flyet var synlig utenfor den smadrede veggen.

TAM-bygget skal ha vært fullt av folk på jobb da ulykken skjedde, og det fryktes at mange av disse er omkommet.

TAM Linhas Aéreas’ flight 3054 var på vei til São Paulo fra Porto Alegre sør i Brasil, ifølge José Leonardi Mota, en talsmann for flyplassledelsen.

– På dette tidspunktet kan vi ikke si noe om mulige skader blant flyets passasjerer eller mannskap, sier flyselskapet TAM i en pressemelding som ble sendt ut kort tid etter ulykken.

Skandaleflyplass

Ulykken skjedde i tett regnvær, og kritikere har i flere år advart mot at en ulykke som den i dag vil kunne skje på Congonhas, fordi rullebanen er for kort for store fly når den er våt. 

I februar i år forbød en føderal domstol store fly å ta av fra flyplassen av sikkerhetshensyn, men en appelldomstol satte kjennelsen til side for tre flytyper, mellom dem A320, blant annet med henvisning til de økonomiske konsekvensene forbudet ville få ved landets største flyplass.

Seinest på mandag skled et mindre fly av rullebanen i regnvær. Ingen ble da skadd.

Tirsdagens ulykke kommer bare ti måneder etter Brasils hittil verste flyulykke, da en Boeing 737 og en mindre privatjet kolliderte over Amazonas. Alle de 154 om bord i 737-en døde, mens det minste flyet landet trygt.

MIDT I STORBYEN: Congonhas-flyplassen ligger midt i en av verdens største byer. (Interaktivt kart.)

REKONSTRUKSJON (1 AV 2): En digital rekonstruksjon av hva som skjedde på Congonhas-flyplassen tirsdag kveld.
REKONSTRUKSJON (2 AV 2): En digital rekonstruksjon av hva som skjedde på Congonhas-flyplassen tirsdag kveld.
INFERNO: Brannmannskaper kjemper for å få bukt med flammene, som har spredt seg til flere bygninger.
DØD: Politifolk bærer bort et av dødsofrene etter ulykken, en av passasjerene om bord på TAM-flyet.
VENTER: Folk inne på Congonhas-flyplassen venter på nytt om ulykken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer