Passasjerfly landet på taksebanen

To SAS-flygere er suspendert etter at de i mandag morgen satte et fullsatt passasjerfly ned på taksebanen i stedet for rullebanen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av BJØRN K. BORE

Det var på mandag at de to flygerne landet på feil stripe på Bodø Lufthavn med et fullsatt Fokker-fly. Flyet tar 50 passasjerer.

Flyhavarikommisjonen gransker nå hendelsen. Basesjef Øyvind Rønning i SAS Commuter vil i følge NTB ikke kommentere saken før den er gransket internt i selskapet, men bekrefter at flygerne ikke får fly før saken er nærmere undersøkt.

- Det var forsvarlige visuelle forhold, men endel byger da flyet landet, sier Jan Ellingsen ved Bodø Lufthavn til Dagbladet. Han vil ikke spekulere i hva som kan ha ført til at flygerne landet på feil bane.

- En overraskelse

SAS-flyet gikk inn for landing fra taksebanens østside. På vestsiden av banen sto det en feiemaskin. Flyverne skal i følge Ellingsen ha observert feiemaskinen før flyet landet, men vurdert avstanden som forsvarlig.

- Det kom som en overraskelse for tårnet når flyet landet på feil bane. Det er vanskelig for flygelederen å se hvilken bane flyet går inn for landing mot, sier Ellingsen, som ikke kjenner til at noe lignende har skjedd tidligere.

Taksebanen ved Bodø Lufthavn ligger noe over 100 meter til siden for selve rullebanen. Den er omtrent like lang som selve rullebaben, men er bare 23 meter bred. Vanlig bredde for rullebaner er 45 meter. Taksebanen brukes som alternativ rullebane for jagerfly stasjonert ved lufthavnen.

bjorn.k.bore@dagbladet.no

LANDET FEIL: Det var et fullsatt fly av denne typen, Fokker 50, som sist mandag landet på taksebanen i stedet for rullebanen på Bodø Lufthavn.