Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Passasjerfly med 162 mennesker om bord savnet

Mistet kontakt med flyet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Det pågår leting etter et malaysisk fly med 162 mennesker om bord som er meldt savnet på vei fra Indonesia til Singapore. Selskapet AirAsia opplyste søndag at en lete- og redningsoperasjon er igangsatt.

Det er 155 passasjerer om bord i flyet. Ifølge AirAsia er det 138 voksne, 16 barn og ett spedbarn. Om bord er det også to piloter og fem kabinansatte.

- På det nåværende tidspunktet har vi dessverre ikke mer informasjon om statusen til passasjerene og besetningsmedlemmene, heter det i en uttalelse fra det malaysiske lavprisselskapet. Pilotene ba om å få fly en uvanlig rute før de mistet kontakten med flygelederne, ifølge tjenestemannen Hadi Mustofa i det indonesiske transportdepartementet.

Luftfartsmyndighetene i Singapore opplyser at flyet befant seg i indonesisk luftrom da kontakten med flygelederne i Jakarta ble brutt. Singapores marine og luftforsvar har tilbudt seg å delta i søket. Samtidig meldes det om at flere nærliggende land skal delta i søket etter flyet. Wall Street Journal skriver at Indonesia, som er ansvarlig for aksjonen, er et landene de med best leteressurser i Asia.

MISTET KONTAKT: Her, i Javasjøen, klokka 23.18 i går kveld mistet flygelederne kontakt med flyet. Skjermdump: Flightradar
MISTET KONTAKT: Her, i Javasjøen, klokka 23.18 i går kveld mistet flygelederne kontakt med flyet. Skjermdump: Flightradar Vis mer

Det var ventet å være framme klokken 1.30 natt til søndag norsk tid. 23.18 lørdag kveld ble imidlertid kontakten brutt, skriver Wall Street Journal.

Fløy over Javasjøen Flyet av typen Airbus 320-200 med flightnummer QZ 8501 var på vei fra byen Surabaya i Indonesia til Singapore.

Da det forsvant fra radaren, var flyet kommet nesten halvveis, og befant seg mellom den indonesiske havnen i Tanjung Pandan og byen Pontianak, i Vest-Kalimantan-provinsen på Borneo øya, sa Joko Muryo Atmodjo, leder i avdelingen for luftfart i Indonesias transportdepartement, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Vi tror det er et sted mellom byen Tanung Pandan og Kalimantan, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Flyet fløy på 32.000 fots høyde og ba om å fly opp til 38.000 fot for å unngå skyer, ifølge Joko Muryo Atmodjo, leder avdelingen for luftfart i Indonesias transportdepartement, det var også da det forsvant fra radaren.

Barn om bord 155 passasjerer og sju besetningsmedlemmer skal være om bord på flyet. Blant disse skal det være 155 indonesiere, tre fra Sør-Korea, to fra Frankrike, én fra Singapore og én fra malaysia, ifølge Air Asia.

BORTE: Dette bar siste kontakt flygelederne hadde med flyet.
BORTE: Dette bar siste kontakt flygelederne hadde med flyet. Vis mer

På nettsiden til flyplassen i Singapore var flygningen QZ 8501 fortsatt merket «forsinket» tidlig søndag morgen norsk tid.

Pårørende til passasjerer har i morgentimene strømmet til Juanda internasjonale flyplass i Indonesia, der flyet tok av. De vet ingenting om hvordan det går med sine kjære.

Direktør i AirAsia, Tony Fernandes skriver på Twitter i dag at han er på vei tul Surabay, hvor han forteller at flesteparten av passasjerene samt de ansatte, er fra.

- Mine eneste tanker nå går til passasjerene og mine ansatte, skriver han.

Katastrofalt år Airbus-maskinen er blitt meldt savnet mot slutten av det som har vært et katastrofalt år for malaysisk luftfart. Et fly fra selskapet Malaysia Airlines med 239 mennesker om bord forsvant sporløst på vei fra Kuala Lumpur til Beijing i mars.

FLYTYPE: Et Airbus-fly av typen a320-300 fra selskapet Air Asia på vei inn til landing utenfor Indonesias hovedstad Jakarta. Foto: Reuters/NTB scanpix
FLYTYPE: Et Airbus-fly av typen a320-300 fra selskapet Air Asia på vei inn til landing utenfor Indonesias hovedstad Jakarta. Foto: Reuters/NTB scanpix Vis mer

Noen måneder senere ble et annet fly fra samme selskap skutt ned over Ukraina. Alle de 298 menneskene om bord, hvorav to tredeler var fra Nederland, ble drept.

Vestlige land mener det var prorussiske opprørere som skjøt ned flyet, mens myndighetene i Russland har hevdet at flyet ble truffet av en rakett avfyrt fra et ukrainsk jagerfly.

Lik Dagbladet på Facebook
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media