Passasjerfly nær kollisjon med «usynlig» russisk militærfly: - Dette er veldig alvorlig

- Aktiviteten fra russerne er nesten på nivå med Den kalde krigen, sier Norsk Flygerforbund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I går var et passasjerfly nær å kollidere med et russisk militærfly ved Malmø, ifølge svenske DN. Militærflyet hadde skrudd av sine transpondere og var dermed «usynlig» for passasjerflyet.

Både Norsk Flygerforbund og NATO-sjef Jens Stoltenberg har tidligere advart om hvor farlig dette er.

- Aktiviteten fra russerne er betydelig og nesten på nivå med Den kalde krigen. Situasjonen er ikke dramatisk, ennå, men vi ser jo hvor ofte vi selv må sende opp fly for å følge med russiske militærfly langs grensa, sier Petter Førde, leder i Norsk Flygerforbund, til Dagbladet.

- Truer sivil luftfart Norsk Flygerforbund sier den russiske aktiviteten utgjør er fare for sivil luftfart. De er bekymret.

- I områdene mellom Sverige, Danmark og Tyskland er det mye trafikk. Spesielt områdene rundt store flyplasser som Kastrup i København, er høyt trafikkert. Når vi har militærfly i området som skrur av transponderne, så er det stor sannsynlighet for at ulykker kan inntreffe, sier Førde i Norsk Flygerforbund.

Transponderne varsler om hvor et fly oppholder seg, og slike kommunikasjonsenheter gjør det mulig for flygeledere og piloter å beregne høyde og avstand mellom fly i lufta. Passasjerflyet kom fra Kastrup og ble advart om det russiske flyet sør for Malmø i Sverige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer