Passasjerfly styrtet i Middelhavet

Minst to drept, fem savnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et Airbus A320-200 passasjerfly operert av Air New Zealand styrtet i ettermiddag i Middelhavet, på Frankrikes sørvest-kyst, melder AP.

Minst to personer er bekreftet omkommet mens fem fortsatt er savnet.

Maskinen var ikke i regulær rutefart, og ute på en testflyvning etter vedlikehold med sju crewmedlemmer om bord, sier de regionale myndighetene.

To av disse var tyske piloter.

Airbus sier i en uttalelse at det er «upassende» å spekulere i årsaken til ulykken på det nåværende tidspunktet, og tyske samt franske åstedsgranskere er nå på vei ut til vraket, 20 kilometer utenfor kysten.

Vanlig flytype

Ulykken skjedde klokken 17 norsk tid, og vraket ble kort tid etter lokalisert i sjøen utenfor den franske byen Perpignan hvor det hadde lettet kort tid før.

Helikoptre samt båter fra kystvakten er satt ut på leiting etter de savnede.

TO OMKOMMET... og fem fortsatt savnet etter et Airbus A320 fra Air New Zealand styrtet i Middelhavet klokken 17 norsk tid. Her frakter redningsmannskaper en av de omkomne. Foto: SCANPIX
TO OMKOMMET... og fem fortsatt savnet etter et Airbus A320 fra Air New Zealand styrtet i Middelhavet klokken 17 norsk tid. Her frakter redningsmannskaper en av de omkomne. Foto: SCANPIX Vis mer

A320 er et Airbus’ populære kort- til mellomdistansefly i A320-familien, med plass til 150-220 mennesker om bord. 

Nær 2000 av dem er i trafikk verden over.

Flere ulykker

Air New Zealand, som i likhet med blant annet SAS er medlem av luftfartsalliansen Star Alliance, hadde ifølge sine egne hjemmesider 12 Airbus A320 i flåten.

Ifølge JACDEC, Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre, har 624 mennesker totalt omkommet i ulykker med denne maskintypen.

Tidligere i dag måtte et Airbus A330 fra Arlanda til Chicago nødlande ved Værnes lufthavn, etter problemer i ene motoren. Nødlandinga foregikk uten problemer.

AIRBUS 320: Det var en maskin av denne typen fra Air New Zealand som havarerte utenfor kysten av Frankrike.
PÅ SJØEN: Helikoptre og båter er satt inn i letingen etter de seks savnede.
TESTFLYVNING: Ifølge myndighetene var ikke flyet i regulær rutefart, men ute på en testflyvning etter vedlikehold.