BLIR FLERE: Norges befolkning vil passere fem millioner innen februar, ifølge NTB.
BLIR FLERE: Norges befolkning vil passere fem millioner innen februar, ifølge NTB.Vis mer

- Passerer fem millioner nordmenn innen februar

Befolkningen skyter til værs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det tok tid før vi ble èn million innbyggere her til lands. Det skjedde i 1822. Siden den gang har befolkningstallet skutt til værs.

Fem millioner i februar I 1975 passerte vi fire millioner innbyggere, og allerede i februar 2012 - bare 37 år senere - vil vi passere fem millioner.

Det kommer fram i SSBs befolkningsstatistikk, som ble lagt fram i dag:

- Den 1. april i år var det registrert 4 937 000 innbyggere i Norge. Folketallet steg med 17 000 i første kvartal. Om veksten fortsetter, vil vi runde fem millioner mellom februar og april 2012, melder SSB.

Fordeler og ulemper Kjell Senneset, sjeføkonom i Prognosesenteret forteller at veksten i fjor totalt var på 60 000.

At innbyggertallet i Norge øker så kjapt, er det både fordeler og ulemper ved, mener Senneset.

- Innvandring stod for to tredjedeler av fjorårets befolkningsvekst. En av fordelene er at vi får tak i arbeidskraft. En av ulempene er at mange av dem som kommer til landet kan lite, og har problemer med å tilpasse seg, sier han til Dagbladet.

Utfordringer på boligmarkedet En annen utfordring får vi på boligmarkedet, mener Senneset.

- Dersom det ikke bygges mange flere boliger, vil man både få en trangbohet, høye boligpriser i Oslo, slumpregede boligområder og såkalte gettoer, sier han.

Det er ikke første gang han etterlyser flere boliger.

- Det bygges alt for få boliger i Norge. I år vil det bygges om lag 20 000 boliger, behovet er 40 000, sa han til NTB tidligere i år.

Totalt flyttet 73 50 personer fra utlandet til Norge i fjor. Nettoinnvandringen endte på 42 346 personer, 41 prosent høyere enn Statistisk sentralbyrås prognoser, ifølge Finansavisen.

I fjor spådde SSB at det i 2030 ville bo 5,8 millioner mennesker i Norge. Høyalternativet var 6,1 millioner. Ett år senere ligger tallet allerede 8,5 prosent høyere enn forutsetningene i SSBs høyeste prognose.

UTFORDRINGER. Det er flere utfordringer ved at befolkningen blir større, sier Kjell Senneset i Prognosesenteret.
UTFORDRINGER. Det er flere utfordringer ved at befolkningen blir større, sier Kjell Senneset i Prognosesenteret. Vis mer