- Passert av jagerfly dagen før Mehamn-ulykken

Dagen før widerøeflyet styrtet ved Mehamn i 1982, passerte to jagerfly like ved det samme flyet da det tok av fra Sørkjosen, ifølge en widerøeflyger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Eilif Hernes, som var kaptein på flyet den dagen, som sier dette til NRK. Det var flygelederen som gjorde kapteinen oppmerksom på at et jagerfly krysset rett foran Widerøe-flyet. Et annet jagerfly plasserte rett bak et par sekunder senere.

Selv så ikke Hernes episoden fordi han hadde solen i øynene og flyet var på vei bratt oppover. Hernes sier at de ble enige om å ikke rapportere hendelsen.

- De spurte meg hva vi skulle gjøre, og om vi skulle sende rapport. men jeg regnet med at å sende en rapport var som å kaste et frimerke i lufta, slik at vi droppet det, forteller den erfarne flygeren, som har vært i Widerøe i over 25 år.

Hernes sier at han ikke vet hvilken type jagerfly som skal ha vært innblandet i denne episoden.

Den britiske forsvarssjefen Sir Michael Boys, sa onsdag til NRK at Storbritannia ikke har noe å skjule angående Mehamn-ulykken.

Sir Boys sier at den nye granskningskommisjonen vil få tilgang til alle opplysninger for å komme til bunns i saken. Han understreker at han ikke kjenner til omstendighetene rundt ulykken i Mehamn, men utelukker ikke at den norske kommisjonen kan få avhøre pilotene om den ønsker det.

Den britiske forsvarsministeren er på et to dagers besøk i Norge og skal blant annet møte forsvarsministeren og den norske forsvarsledelsen.

(NTB)