Passerte gjerningsmannen: - Ropte «allahu akbar»

Tormod Bakke Johnsen befant seg midt i skytedramaet som utspilte seg i Oslo sentrum natt til lørdag.

PREGET: Tormod Bakke Johnsen forteller at han passerte gjerningsmannen da han dro opp våpnene og begynte å skyte mot puben Per på hjørnet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

To personer er drept og 21 skadd etter i skytingen i Oslo sentrum natt til lørdag.

Tormod Bakke Johnsen var på vei hjem fra utestedet London pub da han, på vei til en taxi, passerte gjerningsmannen.

- Idét jeg passerer ham, bare et par meter unna, drar han opp skytevåpen, roper «allahu akbar» og begynner å plaffe folk ned. Han skyter vilt, sier Johnsen til Dagbladet.

Situasjonen føltes helt uvirkelig, forteller han, men han skjønte raskt at han måtte komme seg bort.

- Han jeg skulle ta en taxi med ropte at vi måtte løpe. Vi løp det vi kunne for å komme vekk fra situasjonen. Det var helt grusomt.

OSLO-SKYTING: Video fra stedet viser politiets avsluttende arbeid etter skytingen ved London Pub i Oslo. Reporter: Øystein Andersen. Video: Magnus Paus Vis mer

«Er dette virkelig?»

Ifølge flere vitner skal skytingen ha startet utenfor puben Per på hjørnet.

Det var der Johnsen passerte ham.

Mens de løp, forteller at han snudde seg rundt for å se hva som skjedde bak ham: Mannen hadde skutt mot folk på uteserveringen, og det var personer som ramlet over bordene.

- Tankene oppe i hodet var kaotiske: «Hva er dette? Er det virkelig, det som skjer? Springer jeg for livet nå, eller hva er det jeg springer for?». Jeg trodde vi bodde i et land der sånt ikke skjer, sier Johnsen.

Fra Per på hjørnet skal gjerningsmannen ha beveget seg rundt hjørnet, mot London pub, som er populær i det skeive miljøet.

Politiet fikk melding om hendelsen klokka 01.14. Gjerningsmannen, en 42 år gammel mann, ble pågrepet fem minutter seinere.

Ifølge politiet er han norsk statsborger, opprinnelig fra Iran, og kjent for både politiet og PST. Han er blant annet dømt for besittelse av narkotika, og har vært involvert med politiet i flere saker for besittelse av kniv og kokain.

Det er uklart hvordan han stiller seg til forholdene han nå er siktet for, som omfatter drap, drapsforsøk og terror.

- Utrolig takknemlig

Johnsen og mannen han skulle dele taxi med løp i motsatt retning av gjerningsmannen.

Klokka 01.47 varslet han venninnen Kristin G. Andresen om det som hadde skjedd.

Dagbladet treffer dem begge hjemme hos Andresen dagen etter angrepet. De to var sammen med flere andre i Oslo sentrum fredag kveld, men hun dro hjem tidlig.

KLEM: Kristin G. Andresen holder rundt sin venn Tormod Bakke Johnsen som ble vitne til skyteepisoden i Oslo natt til lørdag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KLEM: Kristin G. Andresen holder rundt sin venn Tormod Bakke Johnsen som ble vitne til skyteepisoden i Oslo natt til lørdag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Milliardæren og eiendomsutvikleren forteller at hun ble svært bekymret da hun våknet opp til nyheten om skyteepisoden, og ringte rundt til alle hun visste var der. Ingen av dem skal ha blitt fysisk skadd.

VARSLET VENNINNEN: Tormod Bakke Johnsen varslet venninnen om skyteepisoden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VARSLET VENNINNEN: Tormod Bakke Johnsen varslet venninnen om skyteepisoden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Heller ikke Johnsen har fått beskjed om at noen han kjenner skal ha blitt skadd i forbindelse med hendelsen.

Først og fremst er han takknemlig for at han lever.

- Bare sekunder før han dro opp geværet gikk jeg akkurat der han skøyt. Jeg er utrolig takknemlig for at jeg ikke var tre sekunder treigere ute, men at jeg akkurat kom meg forbi skuddlinja.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer