Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske jagerfly fulgte Russisk «Eight-pack»:

Passerte Norge med stor og uvanlig bombeflyflåte

Trolig på vei til Syria. 

RUSSISKE KJEMPER: Bildet er tatt fra et norsk F-16-fly tidligere i år, og viser et russisk tankfly av typen Iljusjin Il-78 «Midas» fylle en Tupolev Tu-95MS «Bear Hotel» på vei langs Norskekysten. Det var tilsammen åtte fly i formasjonen som passerte Norge i går kveld. Foto: Forsvaret.
RUSSISKE KJEMPER: Bildet er tatt fra et norsk F-16-fly tidligere i år, og viser et russisk tankfly av typen Iljusjin Il-78 «Midas» fylle en Tupolev Tu-95MS «Bear Hotel» på vei langs Norskekysten. Det var tilsammen åtte fly i formasjonen som passerte Norge i går kveld. Foto: Forsvaret. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norske F-16-fly måtte i går kveld på vingene for å følge et usedvanlig stort følge av russiske militærfly som fløy langs Norskekysten på vei sørover.

Den russiske formasjonen, omtalt som en «eight-pack», besto av tre bombefly av typen Tupolev Tu-95MS med NATO-betegnelsen «Bear Hotel», tre tankfly av typen Iljusjin Il-78 med NATO-betegnelsen «Midas», og to eskortejagere som Forsvaret ikke har spesifisert typen til.

SYRIA: Tupolev Tu-95MS «Bear Hotel» er spesialisert for å bære kryssermissiler som blir brukt av Russland i Syria. Her avskåret av et norsk F-16-fly tidligere i år. Foto: Forsvaret
SYRIA: Tupolev Tu-95MS «Bear Hotel» er spesialisert for å bære kryssermissiler som blir brukt av Russland i Syria. Her avskåret av et norsk F-16-fly tidligere i år. Foto: Forsvaret Vis mer

Forsvaret har opplevd en markant nedgang i slike passeringer etter at Russland begynte sitt engasjement i Syria. Det antas at dette skyldes begrensninger i kapasiteten til det russiske luftforsvaret, der store ressurser som Russland normalt har i nordområdene nå er bundet opp i Midtøsten.

Derfor betegnes formasjonen og passeringen tidlig i går kveld som uvanlig både på grunn av størrelsen og at det har blitt stadig mer sjeldent.

FULL TANK: Det var tre tankfly av typen  Iljusjin Il-78 «Midas» i formasjonen som passerte i går kveld. Foto: Forsvaret.
FULL TANK: Det var tre tankfly av typen  Iljusjin Il-78 «Midas» i formasjonen som passerte i går kveld. Foto: Forsvaret. Vis mer

Flyene har heller ikke vendt tilbake samme vei, noe som betyr at de kan ha blitt sendt til Syria for å forsterke krigføringen der.

«Bear Hotel»-bombeflyene er spesialbygget for å bære kryssermissiler av typen KH-55 med NATO-betegnelsen «Kent». Russland har benyttet seg av slike missiler i den syriske borgerkrigen, blant annet i Raqqa og Aleppo, melder Jane's Defence Weekly.

- Vi var de første til å oppdage og identifisere dem, og fulgte dem rutinemessig med vår QRF fram til britiske fly overtok, bekrefter presseoffiser Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter.

- I HELVETE: Et russisk MIG 31-flyet kom farlig nær den norske F-16-maskinen over kysten av Nord-Norge. - Nærmere enn 20 meter, ifølge skvadronsjef Gøran Hoel ved 331-skvadronen. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Det var allerede mørkt da formasjonen fløy langs Norskekysten. Derfor har ikke Forsvaret bilder å dele fra gårsdagens hendelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!