Norske jagerfly fulgte Russisk «Eight-pack»:

Passerte Norge med stor og uvanlig bombeflyflåte

Trolig på vei til Syria. 

RUSSISKE KJEMPER: Bildet er tatt fra et norsk F-16-fly tidligere i år, og viser et russisk tankfly av typen Iljusjin Il-78 «Midas» fylle en Tupolev Tu-95MS «Bear Hotel» på vei langs Norskekysten. Det var tilsammen åtte fly i formasjonen som passerte Norge i går kveld. Foto: Forsvaret.
RUSSISKE KJEMPER: Bildet er tatt fra et norsk F-16-fly tidligere i år, og viser et russisk tankfly av typen Iljusjin Il-78 «Midas» fylle en Tupolev Tu-95MS «Bear Hotel» på vei langs Norskekysten. Det var tilsammen åtte fly i formasjonen som passerte Norge i går kveld. Foto: Forsvaret. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norske F-16-fly måtte i går kveld på vingene for å følge et usedvanlig stort følge av russiske militærfly som fløy langs Norskekysten på vei sørover.

Den russiske formasjonen, omtalt som en «eight-pack», besto av tre bombefly av typen Tupolev Tu-95MS med NATO-betegnelsen «Bear Hotel», tre tankfly av typen Iljusjin Il-78 med NATO-betegnelsen «Midas», og to eskortejagere som Forsvaret ikke har spesifisert typen til.

Forsvaret har opplevd en markant nedgang i slike passeringer etter at Russland begynte sitt engasjement i Syria. Det antas at dette skyldes begrensninger i kapasiteten til det russiske luftforsvaret, der store ressurser som Russland normalt har i nordområdene nå er bundet opp i Midtøsten.

Derfor betegnes formasjonen og passeringen tidlig i går kveld som uvanlig både på grunn av størrelsen og at det har blitt stadig mer sjeldent.

Flyene har heller ikke vendt tilbake samme vei, noe som betyr at de kan ha blitt sendt til Syria for å forsterke krigføringen der.

«Bear Hotel»-bombeflyene er spesialbygget for å bære kryssermissiler av typen KH-55 med NATO-betegnelsen «Kent». Russland har benyttet seg av slike missiler i den syriske borgerkrigen, blant annet i Raqqa og Aleppo, melder Jane's Defence Weekly.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.