REISTE VERDEN RUNDT: Her er Anders Behring Breiviks to pass og visum til Kina.
REISTE VERDEN RUNDT: Her er Anders Behring Breiviks to pass og visum til Kina.Vis mer

Passet avslørte Breiviks verdensturne

I en safe i Anders Behring Breiviks gutterom i morens hus fant politiet to pass som tilhører Anders Behring Breivik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Breiviks ene pass, som gikk ut i 2008, inneholder både visum og en rekke reisestempler, blant annet fra Liberia, USA og Litauen. Det andre passet, som er gyldig til 2019, inneholder derimot ingen stempler.

Politiet har vært opptatt av Breiviks reisevirksomhet de siste årene, blant annet for å kartlegge om han kunne ha medsammensvorne. I dette arbeidet gransket politiet passene hans inngående.

Som Dagbladet tidligere har skrevet var Breivik i Hviterussland i 2005 for å besøke kvinnen Natascha. Breivik møtte henne via ei ukrainsk nettdatingside. Stempler i det utgåtte passet viser at han var i Hviterussland i mars 2005.

Dro til Kina Ifølge det samme passet var Breivik dessuten i:
• Tyrkia i juli/august 1998
• Liberia i april 2002
• Elfenbenskysten i april 2002
• Malta i april 2004
• Estland i april 2004
• Kroatia i august 2004
• Kina i juli 2005
• Litauen (politiet er usikre på når).

- Møtte «krigshelt» Dagbladet får opplyst at Breivik har forklart at han reiste videre fra Elfenbenskysten til Liberia i 2002, hvor han hevder han var i to-tre uker. Der hevder han at han møtte en serbisk «krigshelt». For å komme inn i landet fortalte  Breivik at han måtte bestikke flere tjenestemenn før han endelig kom seg til hovedstaden Monrovia. Breivik hevder han bløffet seg inn ved å si at han jobbet for Unicef.

I avhør har Breivik, etter det Dagbladet forstår, forklart at Liberia-turen var en forutsetning for at han skulle få delta på et møte i Knights templar i London i mai 2002. Breivik hevder han er en del av denne organisasjonen, men politiet tviler på at den eksisterer.

Samtidig forklarte Anders Behring Breivik at han forsøkte å kjøpe diamanter, og at han ble tilbudt noen «til markedspris», men han droppet det han mente ville være en bortkastet handel. I stedet for å handle diamenter i Afrika, endte Breivik opp med å kjøpe det han antok var en diamant i en butikk på Majorstua i Norge. Denne viste han fram til enkelte venner og han fortalte at han dro til Liberia nettopp på grunn av diamantene, men sier nå at det var en dekkhistorie.

- 24 land Breivik har forklart politiet at han tror han har vært i 24 land de siste 8-9 årene og har i avhør nevnt Estland, Litauen, Kina, Kenya, Elfenbenskysten, Liberia, England, Kroatia, Spania, Tyskland, Tsjekkia, Danmark, Sverige, USA, Mexico og Hviterussland.

Politiet har gått terroristens reiser etter i sømmene. Ifølge politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby samarbeider politiet tettest med Storbritannia, Polen, USA, Sverige og Danmark.

Sju til åtte av rettsanmodningene politiet har sendt til andre land gjelder avhør av personer i utlandet. Politiet har allerede vært i San Diego i USA der det ble gjennomført avhør av Breiviks halvsøster. Politiet har avhørt angivelige mentorer i England og planlegger å avhøre Breiviks far i Frankrike.

- Resten av anmodningene gjelder påstander fra siktede i hans såkalte manifest, fra avhør og politiets etterforskning. Det er snakk om blant annet hans økonomi, kontoer, forretningsvirksomhet, bestillinger på internett og annet, har Kraby sagt til Dagbladet tidligere.

Politiet har tidligere opplyst til Dagbladet at de har sendt til sammen 23 rettsanmodninger til 16 land.