Hevder Trump var alvorlig corona-syk:

- Passet inn i narrativet

Ekspertene er ikke i tvil: Det at Donald Trump tilsynelatende ikke ble så preget av coronasykdommen, passet bra inn i narrativet hans.

SYKERE ENN KJENT: Donald Trump skal ha blitt ganske syk av corona, melder amerikanske medier fredag. Foto: ALEX EDELMAN / AFP
SYKERE ENN KJENT: Donald Trump skal ha blitt ganske syk av corona, melder amerikanske medier fredag. Foto: ALEX EDELMAN / AFP Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 103 000 +759
innlagt280 -1
døde 687 +3
påvist smittet 135 000 000+748.0K
døde 2 920 000 +13.5K
Se mer

Natt til fredag skriver medier som CNN og New York Times at Donald Trump skal ha vært mye sykere enn først opplyst da han var innlagt etter å ha blitt smittet av coronaviruset i oktober.

Opplysningene står i sterk kontrast til det Trump og teamet hans selv kommuniserte.

- Jeg tror det er mange årsaker til at det ikke ble opplyst om det. Det måtte ikke herske tvil om at han var i helsemessig stand til å gjøre jobben eller stille for en ny periode, sier Norce-forsker og USA-ekspert Hilmar Mjelde til Dagbladet.

USA-korrespondent Vegard Kvaale om dagens prosedering fra Trumps forsvarsteam. Video: Vegar Kvaale Vis mer

Ikke overrasket

Sigrid Rege Gårdsvoll, kommentator for amerikanskpolitikk.no, er heller ikke i tvil om hvorfor det ikke ble kommunisert. Hun synes ikke informasjonen som framkommer nå er spesielt overraskende.

- Det passet veldig godt i narrativet de prøvde å bygge om corona at Trump ikke var veldig alvorlig syk og ikke veldig lenge. En viktig del av deres greie, var jo at corona ikke var en «big deal». Vi mistenkte jo da det sto på også, at han var sykere, sier Gårdsvoll til Dagbladet.

- Var dette et grep også med tanke på at valgkampen nærmet seg slutten?

- Absolutt. Hele valgkampen handlet på en måte om corona, og Trump hadde alt å vinne på å minimere corona så mye som mulig. Det passet dårlig at han ble syk, men da han ble syk, var det viktig at han ikke ble spesielt syk, sier Gårdsvoll.

«Den sterke mann»

Mjelde sier også at Trumps politiske image var basert på styrke - «den sterke mann».

- Hans egen halvveis-bagatellisering av covid var en del av hans «happy talk» om at ting snart ville bli som før igjen. Han visste at jo mer alvorlig velgerne så på krisen, desto hardere ville han bli rammet politisk av den, sier Mjelde.

Tilstanden til den forhenværende presidenten skal ha vært så dårlig at det ble vurdert å sette ham i respirator.

Trump har gjentatte ganger nesten bagatellisert og kommet med tidvis absurde påstander rundt pandemien, og har anklaget leger for å overrapportere dødsfall. Han har også hevdet at legene tjener mer om noen dør av covid.

Status vaksinasjon Full oversikt

835 970 (15.6%)i Norge har fått dose nr 1
295 358 (5.50%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer