I GOD FORM:  Den ett år gamle gutten fra Oppegård er i god behold på dette sykehuset i byen Nowy Targ. I dag kommer bestemor med følge av barnevern og norsk politi
Foto: Keven Erickson.
I GOD FORM: Den ett år gamle gutten fra Oppegård er i god behold på dette sykehuset i byen Nowy Targ. I dag kommer bestemor med følge av barnevern og norsk politi Foto: Keven Erickson.Vis mer

Passforviklinger før gutten kan dra hjem med bestemor

Follo-politiet til Polen i dag. - Det viktigste er å få gutten hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Den ett år gamle gutten fra Oppegård som er tatt hånd om på et sykehus i Nowy Targ sør i Polen, har dobbelt statsborgerskap i Frankrike og Norge.

Norsk politi reiser i dag til Polen for å hjelpe til med å få gutten raskt hjem til Norge.

Men det doble statsborgerskapet etterlater noen usikre punkter om hvem som skal ha ansvaret for gutten framover.

Uavklart verge - Hvem som skal være guttens verge er ett av spørsmålene som må avklares. Det aller viktigste nå er at gutten raskt kommer til Norge.  Vi håper det kan skje i dag, men det er ikke sikkert, sier politiadvokat Lars Lanes Østbye i Follo politidistrikt til Dagbladet.

En tjenestemann fra politidistriktet er på vei til Polen for å hjelpe til med å få barnet hjem - og deretter avhøre den drapssiktede barnefaren (36).

I går ble det klart at ettåringens bestemor, som er mor til den drepte Camilla Samira Olsen (32), er klar til å ta hånd om gutten.

- Sammen med barnevernet, reiser mormor til Polen  for å hente gutten hjem. Gutten skal være i god behold fysisk, men familien er bekymret for hvordan han har hatt det på turen. I samarbeid med barnevernet, er mormor nå opptatt av å finne gode løsninger for ham, sa familiens bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen til Dagbladet i går.

- Det er en kraftanstrengelse for mormor å mobilisere det hun har for å ta vare på barnebarnet sitt, sier bistandsadvokaten.

Feil om statsborgerskap Politiet opplyste på sin pressekonferanse i går formiddag i forbindelse med pågripelsen at den drapssiktede barnefaren er norsk statsborger.

Det var ikke riktig. 

Seinere i går ble det kjent at politiet i Polen fant to franske pass i bilen da 36-åringen og gutten ble stoppet på motorveien ved 03.10-tiden natt til mandag.

 IKKE NORSK LIKEVEL:  Drapssiktede er norsk statsborger, opplyste Follo-politiet ved fungerende politimester Ida Melbo Øystese og politiadvokat Lars Lanes Østbye på pressekonferansen i Ski i går formiddag etter pågripelsen i Polen noen timer før. Seinere viser det seg at siktede er fransk statsborger. MMS-FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN.
IKKE NORSK LIKEVEL: Drapssiktede er norsk statsborger, opplyste Follo-politiet ved fungerende politimester Ida Melbo Øystese og politiadvokat Lars Lanes Østbye på pressekonferansen i Ski i går formiddag etter pågripelsen i Polen noen timer før. Seinere viser det seg at siktede er fransk statsborger. MMS-FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN. Vis mer

- Vi var ikke helt ajour på statsborgerskapet før pressekonferansen i går. Vi hadde fokus på pågripelsen som hadde skjedd noen timer før, forklarer politiadvokat Lars Lanes Østbye overfor Dagbladet.

Han bekrefter at det nå er avklart at drapssiktede er fransk statsborger.

- Kan det skape problemer for utlevering fra Polen til Norge?

- Ikke så langt vi har brakt  på det rene foreløpig. Så lenge pågripelsen skjedde i Polen skal de ikke ha noen betydning. I Frankrike derrimot kunne situasjonen vært en annen. Verken Frankrike eller Norge utleverer automatisk egne borgere, sier politiadvokat Lanes Østbye.

Ikke avhørt Den siktede var i morges ikke avhørt i Polen om drapssiktelsen.

- Vi skal avhøre siktede selv, etter at vi har bistått med hjelp til barnet. Vi har ennå ikke fått noen detaljer om varetektsbehandlingen i Polen og dermed ikke når den siktede kan bli utlevert til Norge, sier politiadvokat Lars Lanes Østbye.

 DREPT:  Camilla Samira Olsen ble drept i Oppegård natt til lørdag. I dag er hennes mor i Polen for å hente hjem det ett år gamle barnebarnet.
Foto: Privat.
DREPT: Camilla Samira Olsen ble drept i Oppegård natt til lørdag. I dag er hennes mor i Polen for å hente hjem det ett år gamle barnebarnet. Foto: Privat. Vis mer