Passiv røyking dreper 600 000 årlig

Barn er spesielt utsatt, mener WHO-forskere.

BARN MEST UTSATT: Fire av ti barn er passive røykere skriver WHO-forskere i en ny rapport. Foto: Reuters/Scanpix
BARN MEST UTSATT: Fire av ti barn er passive røykere skriver WHO-forskere i en ny rapport. Foto: Reuters/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For første gang har forskere sett på omfanget av dødsfall og sykdommer forbundet med passiv røyking. Funnene viser at én prosent av alle dødsfall hvert år er forbundet med passiv røyking.

600 000 hvert år Det blir i overkant av 600 000 dødsfall hvert år på verdensbasis, hvorav 379.000 dødsfall skyldes hjertesykdom, 165.000 skyldes infeksjoner i nedre luftveier, 36.900 skyldes astma og 21.400 skyldes lungekreft.

Dette er noen av konklusjonene som nå annonseres i det anerkjente vitenskaplige magasinet The Lancet.

Forskere fra Verdens Helseorganisasjon (WHO), Karolinska Instituttet i Sverige, Oulu Universitet i Finland samt University of Auckland i New Zealand har sammen analysert data fra 192 land, og ut fra disse funnene vurdert antallet dødsfall og sykdom forbundet med passiv røyking.

Barn utsatt Barn er spesielt utsatt for passiv røyking i hjemmet, viser rapporten.

Fire av ti barn er passive røykere, mot drøyt hver tredje voksen.

På verdensbasis skyldes ett av hundre dødsfall passiv røyking, skriver WHOs eksperter i rapporten.

Det vil si at av de 600.000 som hvert år dør av passiv røyking er 165 000 barn.

- Kan forbedres Seniorforsker Mattias Öberg er tilknyttet Instituttet for Miljømedicin på Karolinska Instituttet, og er hovedforfatter av rapporten.

- Den overordnede konklusjonen vår er at der er stor mulighet for å forbedre den globale helsa dersom man unngår passiv røyking, sier han.

To hovedårsaker Öberg og hans kolleger har sett på henholdsvis dødsfall og sykdomsbyrde i forbindelse med passiv røyking. De 600 000 dødsfallene som hvert år kan settes i forbindelse med røyking, skyldes i all hovedsak to ting:

1. At barn i u-land, som får relativt ukompliserte sykdommer, ikke får behandling og risikerer å dø av eksempelvis luftveissykdommer.

2. At voksne rammes av hjertesykdommer som en følge av at de har blitt utsatt for passiv røyking.

Komplett røykfritt Mattias Öberg og hans kollegaer foreslår å gjøre alle innendørs arbeidsplasser, offentlige steder og offentlig transport komplett røykfrie.

- Det vil raskt resultere i et fall i dødsfall og sykdommer som er forbundet med passiv røyking, og dermed færre sykehusutgifter, mener Öberg .

Avslutningsvis skriver forskerne av rapporten at u-land må vente med å håndtere problematikken rundt tobakkavhengighet, til de har tatt tak i problemene rundt sykdommene malaria og hiv.

KAN FORBEDRES: - Den overordnede konklusjonen vår at der er stor mulighet for å forbedre den globale helsa dersom man unngår passiv røyking, sier seniorforsker Mattias Öberg, som er hovedforfatter av rapporten. Foto: Darko Vojinovic/AP photo/Scanpix
KAN FORBEDRES: - Den overordnede konklusjonen vår at der er stor mulighet for å forbedre den globale helsa dersom man unngår passiv røyking, sier seniorforsker Mattias Öberg, som er hovedforfatter av rapporten. Foto: Darko Vojinovic/AP photo/Scanpix Vis mer