<strong>OPPSIKTSVEKKENDE FUNN:</strong> 20 prosent av hjerteinfarkttilfeller blant kvinner skyldes passiv røyking, viser en fersk norsk studie. Foto: Torbjørn Grønning
OPPSIKTSVEKKENDE FUNN: 20 prosent av hjerteinfarkttilfeller blant kvinner skyldes passiv røyking, viser en fersk norsk studie. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

Passiv røyking gir kvinner hjerteinfarkt

Men ikke menn, viser oppsiktsvekkende norsk studie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En fersk norsk studie fra Tromsøundersøkelsen ved Universitetet i Tromsø, nylig publisert i tidskkriftet European Journal of Epidemiology, har sett på virkningen av røyking og passiv røyking og risikoen for hjerteinfarkt.

Og resultatene er oppsiktsvekkende: Passiv røyking står bak en betydelig andel hjerteinfarkttilfeller hos kvinner, mens den samme effekten uteblir hos menn.

- At aktiv røyking gir høyere risiko for hjerteinfarkt hos kvinner enn hos menn er kjent fra tidligere studier. Derfor ville vi prøve ut en hypotese om at også passiv røyking øker kvinners risiko for hjerteinfarkt. Det var akkurat det vi fant, og i betydelig grad, sier studiens førsteforfatter Birgitte Iversen ved Universitetet i Tromsø.

Iversen er siste års medisinstudent og den ferske studien er hennes masteroppgave. Professor Bjarne K. Jacobsen og professor Maja-Lisa Løchen ved Universitetet i Tromsø er medforfattere.

20 prosent 11762 menn og 13206 kvinner ble fulgt gjennom 11 år i Tromsøundersøkelsen. 769 av mennene og 453 av kvinnene fikk hjerteinfarkt.

Etter å ha justert resultatene for andre kjente risikofaktorer, fant forskerne at hos rundt 20 prosent av kvinnene som fikk hjerteinfarkt, kan årsaken tilskrives passiv røyking.

Med passiv røyking menes, i denne sammenhengen, at man har levd med en partner som røyker.

- Etter å ha justert for egen røyking hos menn, kunne vi ikke se at passiv røyking har noen betydning for deres risiko for å få hjerteinfarkt, sier Birgitte Iversen.

<strong>MEDISINSTUDENT:</strong> Birgitte Iversen er førsteforfatter av den ferske forskningsartikkelen som viser at kvinner får hjerteinfarkt av passiv røyking. Foto: Privat
MEDISINSTUDENT: Birgitte Iversen er førsteforfatter av den ferske forskningsartikkelen som viser at kvinner får hjerteinfarkt av passiv røyking. Foto: Privat Vis mer

Forskerne har ingen fullgod forklaring på at menn synes å tåle passiv røyking bedre enn kvinner.

- Biologisk sårbarhet - Det må skyldes en eller annen biologisk sårbarhet som kvinner har. Kvinner har i utgangspunktet en kjønnsbeskyttelse mot hjerteinfarkt i forhold til like gamle menn. I gjennomsnitt får kvinner hjerteinfarkt ti år senere enn menn, og det er derfor kvinner i snitt lever lengre enn menn. Men studier har vist at kvinner som røyker blir som menn når det gjelder risiko for hjerteinfarkt, sier medforfatter og professor ved Universitetet i Tromsø, Maja-Lisa Løchen.

Løchen sørget for at forsøkspersonene i Tromsøundersøkelsen ble stilt spørsmål om passiv røyking i 1994. Forsøkspersonene ble deretter fulgt opp i en årrekke.

- Dette er første gang betydningen av passiv røyking for kvinners hjerteinfarktrisiko blir vist så klart. At 20 prosent av alle hjerteinfarkttilfellene blant kvinner i denne befolkningen skyldes passiv røyking, er helt klart betydelig, sier Løchen.

16 prosent av nordmenn mellom 16 og 74 år er nå daglige røykere.

<strong>HJERTEPROFESSOR:</strong> Hjertespesialist og professor ved Universitetet i Tromsø, Maja-Lisa Løchen er medforfatter av forskningsartikkelen som nylig ble publisert i et anerkjent legetidsskrift.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HJERTEPROFESSOR: Hjertespesialist og professor ved Universitetet i Tromsø, Maja-Lisa Løchen er medforfatter av forskningsartikkelen som nylig ble publisert i et anerkjent legetidsskrift. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer