Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Passivt FN gir Assad rom for å drepe

Tyrkias statsminister vil reformere Sikkerhetsrådet.

OPPRØRT: Tyrkias statsminister Recep Erdogan. FNs handlingslammelse overfor Syria gir president Bashar al-Assad grønt lys til å drepe, mener Erdogan, som tar til orde for reform av Sikkerhetsrådet.
 Foto: AP / NTB Scanpix
OPPRØRT: Tyrkias statsminister Recep Erdogan. FNs handlingslammelse overfor Syria gir president Bashar al-Assad grønt lys til å drepe, mener Erdogan, som tar til orde for reform av Sikkerhetsrådet. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs handlingslammelse overfor Syria gir president Bashar al-Assad grønt lys til å drepe, mener Tyrkias statsminister, som tar til orde for reform av Sikkerhetsrådet.

- FNs sikkerhetsråd har ikke grepet inn i den menneskelige tragedien som har funnet sted i Syria de siste 20 månedene, til tross for alle våre bestrebelser, sa statsminister Recep Tayyip Erdogan på en pressekonferanse i Istanbul lørdag.

- Det er en holdning som oppmuntrer Assad og gir ham grønt lys til å drepe flere titalls eller hundrevis av mennesker hver dag, fortsatte han.

Reformer Den tyrkiske statsministeren mener det nå er nødvendig med reformer.

- Det er på tide å endre oppbygningen av internasjonale institusjoner, og aller først FNs sikkerhetsråd. Hvis vi må vente på ett eller to faste medlemmer, er Syrias skjebne virkelig i stor fare, sier Erdogan.

Russland og Kina har som to av fem faste medlemmer i Sikkerhetsrådet vetorett. Tre ganger har de lagt ned veto for å blokkere Syria-resolusjoner de mener har vært ensidige og ubalanserte. Dermed har Sikkerhetsrådet stått handlingslammet overfor den økende volden.

Slår tilbake Samtidig som borgerkrigen raser i Syria, er også forholdet mellom myndighetene i Ankara og Damaskus blitt drastisk forverret den siste tiden.

Syria har gjentatte ganger skutt inn i Tyrkia, som har svart med å gjøre det samme tilbake.

Tyrkia kommer til å slå tilbake uten å nøle hvis Syria igjen krenker tyrkisk territorium, sa utenriksminister Ahmet Davutoglu lørdag.

Tidligere i uken sa den tyrkiske forsvarssjefen Necdet Özel at tyrkerne kommer til å ty til hardere maktbruk dersom beskytningen fra syrisk side fortsetter.

FNs spesialutsending til Syria, Lakhdar Brahimi, og Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle var lørdag i Tyrkia for å diskutere situasjonen i Syria og det spente forholdet mellom de to nabolandene.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media