Passivt FN medansvarlig i overgrep

FNs sikkerhetsråd blir medskyldige i overgrep mot palestinere dersom ikke rådet griper mer aktivt inn for å stanse konflikten, sier generalsekretær i Amnesty Norge, Petter Eide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også direktør ved Institutt for menneskerettigheter, Nils Butenschøn, understreker at Sikkerhetsrådet har et historisk ansvar om å gripe inn i en situasjon som truer internasjonal fred og sikkerhet.

Begge peker på at de israelske aksjonene mot tett befolkede flyktningleirer på Gaza og Vestbredden de siste dagene utgjør brudd på menneskerettighetene.

Israel har rett til å beskytte seg mot terrorister, men ikke ved å bryte folkeretten, sier Eide.

FNs sikkerhetsråd, der Norge nå har presidentskapet, skulle drøfte situasjonen i Midtøsten tirsdag kveld.

Ikke avklart

Pressetalsmann i Utenriksdepartementet, Karsten Klepsvik, kunne tirsdag ikke antyde om Norge ville fremme nye initiativ i Sikkerhetsrådet. Norge har tidligere blitt anklaget for en passiv og feig linje. Norge lot før jul være å stemme over et forslag om å utplassere FN-observatører på Gaza og Vestbredden.

Norges holdning er at resolusjoner som fremmes i Sikkerhetsrådet må være samlende, noe som hittil ikke har vært mulig i denne saken. USA vil nemlig ikke stille seg bak et forslag om observatører fordi Israel nekter å godta internasjonale observatører i de okkuperte områdene.

- Norge har fortsatt ingen tro på noen demonstrasjonspolitikk. Vi må gjøre hva vi kan, og hittil stiller dessverre ikke vetolandene seg samlet bak et forslag om observatørstyrker, sa Klepsvik til NTB før tirsdagens møte i Sikkerhetsrådet.

Klart ansvar

Generalsekretær i Amnesty, Peter Eide, mener at Sikkerhetsrådets passivitet i konflikten truer med å gjøre rådet til medskyldige i brudd på menneskerettigheter.

- Hvis ikke FNs sikkerhetsråd nå tar opp igjen spørsmålet om observatørstyrker, viser det en passivitet som grenser til medskyldighet. Og Norge bør nå bidra aktivt, og legge bak seg sin forsiktige linje, mener Eide.

Også Nils Butenschøn mener at FNs sikkerhetsråd har et historisk ansvar for å gripe inn.

- Hadde denne situasjonen oppstått i en annen del av verden, hadde Sikkerhetsrådet måttet gripe inn. Observatørstyrker er i dagens situasjon det mest realistiske, og det må i denne saken legges press på Israel, sier Butenschøn. Han fastslår at Norge ikke holder flagget særlig høyt i denne saken.

Grove brudd

Amnesty International har undersøkt Israels aksjoner mot flyktningleirer på Gaza og Vestbredden de siste dagene, og konkluderer med at det dreier seg om klare brudd på menneskerettigheter.

- Massearrestasjoner av palestinske menn mellom 16 og 60 år representerer både en opptrapping av voldskonflikten og brudd på folkeretten.

I en av leirene arresterte israelske styrker mandag rundt 700 menn. De ble holdt i et døgn uten tilgang på mat og drikke. Israel beholdt bare åtte da de løslot mennene natt til tirsdag. Det viser at det er snakk om helt vilkårlige, kollektive arrestasjoner, sier Eide.

Ekstreme ydmykelser

Han mener at Israel har en rett til å beskytte seg mot terrorister og selvmordsaktivister - men ikke ved å bryte folkeretten.

- Når Israel på denne måten ydmyker og provoserer så mange menn, kan man stille spørsmål på hva de oppnår. Trolig produserer de bare nye soldater og terrorister ved slike ekstreme ydmykelser, sier Eide.

- Massearrestasjoner av menn gir assosiasjoner til situasjoner vi har sett før fra tidligere tider i Tyskland og fra nyere historie på Balkan, fastslår Butenschøn.

- Israel har dessuten i lenge tid angrepet palestinsk infrastruktur og grunnleggende samfunnsfunksjoner. Hele det økonomiske grunnlaget er rammet. Hvis dette er uttrykk for en bevisst politikk om å påføre det palestinske samfunn mest mulig skade, rammes dette også av folkemordkonvensjonen, mener Butenschøn.

(NTB)