Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kaos i passkontrollen på Gardermoen:

Passkøen på Gardermoen ble så lang at passasjerene måtte vente utendørs: - Dette er livsfarlig

Forventer mer køkaos søndag. 

Foto: Tipser
Foto: Tipser Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere hundre passasjerer som landet på Gardermoen lufthavn lørdag ble stående i lange køer inn mot passkontrollen. På et tidspunkt i ettermiddag var køene så lange at passasjerer ble stående å vente utendørs i området mellom flyene og terminalen.

- Køen til passkontrollen for innkommende passasjerer på Oslo lufthavn er så lang at den fortsetter nede på bakken! Her kjører tunge kjøretøy som blir brukt til å taue fly, og frakte baggasje til flyene. Dette er livsfarlig, sier en Dagbladet-leser som ønsker å være anonym.

Han observerte køen på nært hold, og sier at flere av passasjerene reagerte på at de måtte vente utendørs.

- Jeg vet ikke om de lange køene skyldes dårlig bemanning, men nå som sommeren nærmer seg er dette et veldig dårlig tegn. Dette er faktisk helt uholdbart, sier han til Dagbladet.

- Skal ikke skje

Avinor forklarer køkaoset med at det har oppstått tekniske problemer med de automatiske pass-skannerne, som førte til at det bygde seg opp lange køer for ankommende lørdag.

På toppen av det kom det en rekke busser som slapp av passasjerer ute på flysiden av Gardermoen. Dermed ble folk stående i kø utendørs i store antall.

- Bussene skal egentlig ikke slippe av passasjerer når de ser at de ikke kommer inn med en gang, sier kommunikasjonssjef Gurli Høeg Ulverud i Avinor til Dagbladet.

Hun forklarer at passasjerer daglig beveger seg i området (som i utgangspunktet er forbeholdt biler, traktorer og andre tunge kjøretøy) når de går til og fra flyene.

- Men det skal ikke skje at folk blir stående i det området, som er i nærheten av rullebanen. Vi hadde folk på stedet med en gang som passet på køen.

Området mellom terminalbygget og rullebanen heter på fagspråket flyside.

- De som ferdes på flyside må ha gått på sikkerhetskurs. Passasjerer ferdes der når de skal inn og ut av flyerne, men da skal det være sikkerhetsfolk til stede. Det var aldri noen fare for at folk beveget seg på farlige steder i dag, men det er uheldig at det samler seg mange folk der på en gang, sier Ulverud.

Politiet har kalt inn ekstramannskaper

Kaos: I passkontrollen på Oslo lufthavn. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Kaos: I passkontrollen på Oslo lufthavn. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Politiet har satt inn alt tilgjengelig personell for å begrense kødannelsen.

- Det har vært en liten propp fordi det kom mange fly samtidig og noen av gatene var stengt, sier vaktleder på Gardermoen politistasjon, Arne-Olaf Sween, til Dagbladet.

Han bekrefter også at køen strakk seg ut av terminalbygningen.

- Ja, det stemmer at de ble stående litt utenfor terminalen. Det var en propp, men nå er alt løst og flyten er igjen normal, sier Sween.

- Vær tålmodig

Køen skal ha løst seg opp innen 17-tida, men Avinor varsler likevel mer problemer søndag - ettersom at politiet trolig ikke vil ha løst de tekniske problemene før på mandag.

- Det er mange som kommer hjem fra langhelg i morgen, så vi forventer en del kø. Vi må bare be folk om å være tålmodige, sier Ulverud.

Dinsides Kristin Sørdal viser deg hva som er nytt på Oslo lufthavn Gardermoen, som nå har åpnet alle sine nye pirer, butikker og spisesteder! Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling