117: Passkontoret i Bergen gjorde Gustav Endresen 54 centimeter kortere enn det han egentlig er. Han må selv betale for å få rettet opp feilen. Foto: Privat
117: Passkontoret i Bergen gjorde Gustav Endresen 54 centimeter kortere enn det han egentlig er. Han må selv betale for å få rettet opp feilen. Foto: PrivatVis mer

Passkontoret krympet Gustav (70) til 117 cm. Det må han selv svi for

Raser over byråkratiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I disse dager er det passkrøll for mange som har tenkt seg på ferie i sommer.

Køene er lange og reglementet rigid, men likevel er det få som har møtt samme passproblematikk som 70 år gamle Gustav Endresen fra Bergen.

Passkontoret i Bergen har ifølge Bergens Tidende (BT) gjort ham 54 centimeter kortere enn han egentlig er.

Kritikk

Overfor Dagbladet forklarer Endresen at han ikke oppdaget feilen med en gang, og at han fikk seg en ny overraskelse da han tok kontakt med passkontoret for å få rettet opp høydeglippen.

- De forlanger at jeg skal reise til Fyllingsdalen og stå i kø for å få et nødpass jeg selv skal betale for, før jeg eventuelt kan få et nytt pass.

Han synes behandlingen han har fått av politiet har vært under enhver kritikk.

- Vanligvis når man kjøper et defekt produkt har man jo en angrefrist, og man får et nytt produkt uten ekstra omkostninger. Her mener de at jeg skal søke om, og betale for et nytt pass. Jeg synes det er en merkelig måte det offentlige behandler folk på, sier Endresen.

- Ble målt

70-åringen forklarer videre at han ikke er sikker på nøyaktig hvor feilen har oppstått, men understreker at han ble målt på passkontoret og at skjemaet ble fylt ut sammen med en som jobbet der.

- Jeg ble målt på kontoret. Der var jeg 173 centimeter, og hun sa at vi skulle trekke fra 2 centimeter på grunn av skoene. Jeg regnet med at hun kunne trekke fra det, sier han.

Endresen sier også at han aldri fikk noe utskrevet skjema for å få kontrollsjekket opplysningene til slutt, og at han akter å ta sjansen med den noe korte beskrivelsen av seg selv når han nå skal ut å reise.

- Jeg kommer ikke til å stå i noen kø eller betale for et nødpass. Jeg må bare ta sjansen. Jeg har reist med passet før, og det er ikke sikkert at det blir noen problemer, men jeg har hjertet i halsen hver gang.

Må vente

Kristi Fürstenberg er seksjonsleder ved Bergen vest politistasjon. Overfor BT bekrefter hun at Endresen må regne med å vente tre til fire uker på å få en ny time, og at det vil ta ytterligere to uker å få levert passet.

- På passkontoret er det slik at man får printet ut skjemaet der alle data er lagt inn. Her er det den som søker om pass som har ansvar for at opplysningene er riktige, sier hun.

Fürstenberg sier videre at hun ikke kjenner til den spesifikke saken til Endresen.

- Vedkommende får eventuelt ta nærmere kontakt om han føler seg urimelig behandlet, men normal prosedyre ved feil i passet er som jeg har oppgitt. Feil oppstår fra tid til annen, sier hun.

Hun anbefaler til slutt ingen å reise til utlandet med et pass der personopplysningene ikke stemmer.

I god tid

Nytt av året er at mange av landets politistasjoner ikke lenger tar imot drop-in-kunder for passbestilling. Nå må du mange steder bestille time for når du kan ankomme passkontoret. Dette for å hindre de timelange køene på de mest travle dagene. Her finner du oversikten over hvor du må bestille time på nett.

- Nå før sommer og høysesong vil det alltid være viktig å søke pass gjerne inntil 6 -12 måneder før passet går ut. Dette gjelder spesielt hvis man har hatt mange tap av pass fra tidligere, sier Gitte Hessenschmidt, avdelingsleder ved utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

- For at våre kunder skal unngå unødvendige utgifter, tidspress og flere oppmøter hos politiet, ønsker vi at de som skal ut og reise, må søke pass i god tid.

Det kan være opptatt og ingen ledige timer hvis de er for seint ute, og dette er noe som gjelder over hele landet. Spesielt gjelder denne i høysesongen fra mars til ut i juli måned, sier Hessenschmidt.

Ikke alle får nytt pass

Politiet har en garantert leveransetid av nye pass på ti virkedager. Men, har du mistet pass flere ganger, kan det rett og slett medføre at du ikke får utstedt pass.

Dersom du skylder restskatt, kan du bli nektet pass.

Vær også klar over at du ikke kan betale passgebyret med kredittkort. Husk derfor vanlig bankkort eller kontanter.

Dersom du ikke kan bestille time elektronisk, kan du kontakte ditt lokale politi, eller ringe 02800.