Passordet til Oslos drikkevannsystem: 0-0-0-0

Kunne gitt terrorister full kontroll over vann- og avløpssystemet via mobilen.

Oset vannbehandlingsanlegg som ligger inn i fjellet nedenfor Maridalsvannet. 
Foto: Morten Holm  / SCANPIX
Oset vannbehandlingsanlegg som ligger inn i fjellet nedenfor Maridalsvannet. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Passordet 0-0-0-0 kunne fram til i vår ha gitt terrorister full kontroll over vann- og avløpssystemet i Oslo kommune. En rapport fant så mange sikkerhetshull at den ble hemmeligstemplet.

I rapporten avsløres det at terrorister med en vanlig mobil og det lette passordet kunne overta kontrollen over vannforsyningen i Oslo og fysisk ha kommet seg inn på vannrenseanleggene for å forgifte, stoppe og sabotere drikkevannet til 600.000 mennesker, skriver VG.

De alarmerende funnene i rapporten har allerede ført til at koden ikke lenger gjelder og at viktige deler av sikkerhetshullene nå er rettet opp.

- Det er veldig alvorlig at sikkerheten har vært så dårlig og at det ikke har blitt oppdaget før, sier leder av kontrollutvalget i Oslo kommune, Frode Jacobsen (Ap).

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) ønsker ikke å kommentere saken, mens byråd for samferdsel og miljø, Jøran Kallmyr (Frp) sier at han på generelt grunnlag vil si at vannsikkerheten i Oslo er veldig god.

Kallmyr understreker at han ikke kan kommentere en rapport som er gradert.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer