Påstand mot påstand om skyld i dødsulykka

Mens norsk øyenvitne forteller at den svenske bussen kjørte i midten av veien, forklarer den svenske bussjåføren at det var den norske bussen som slingret mot midten.

- MIDT I VEIEN: Ifølge en av passasjerene om bord kjørte den svenske bussen (t.v) midt i veien. 
Foto: Christian Blom / NTB scanpix
- MIDT I VEIEN: Ifølge en av passasjerene om bord kjørte den svenske bussen (t.v) midt i veien. Foto: Christian Blom / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To kvinner mistet livet etter en frontkollisjon mellom to busser på fylkesvei 55 ved Fardal i Sogndal kommune i ettermiddag. Ytterligere åtte ble brakt til sykehus, to av dem med alvorlige skader.

- Kjørte midt i veien 17 år gamle Andrea Raaen var om bord i den norske rutebussen da de møtte på den svenske turistbussen. Hun forteller en dramatisk historie til NRK Sogn og Fjordane.

- Litt før vi kom til brua i Fardal så vi en buss komme mot oss, og han kjørte midt i veien. Vår sjåfør bremset og kjørte litt ut, men den andre bussen fortsatte midt i veien og traff vår buss, før han slingra unna og kom forbi. Han traff oss ganske hardt, sier Raaen til NRK.

17-åringen selv holdt tak i seteryggen foran, og kom fra det med bare et kutt i panna. Hun forteller at hun så ei jente noen rader foran som så ganske skadd ut.

Etter at hun og medpassasjerene hadde sett rundt seg for å se at det gikk bra med de andre ringte hun hjem. Dagbladet har vært i kontakt med 17-åringens pårørende, som forteller at hun nå ønsker ro.

Motstridende meldinger Det svenske selskapet Bergkvarabuss har en annen versjon av hendelsesforløpet.

- Føreren forteller at han holdt seg så nær kanten som mulig og at bussen som kom mot ham slingret ut mot midten. Han bedømte hastigheten til 60 kilometer i timen, sier daglig leder Göran Mellström til Dagbladet.

- Hva tenker du om at vitner i den andre bussen forteller noe annet?

- Det har jeg ingen kommentarer til, men slik føreren oppfattet det holdt han seg så nær kanten som mulig, sier Mellström.

Skulle kjørt en annen vei Til den svenske kringkasteren SVT sier Mellström at veien dessuten var for smal.

- Vanligvis skulle ikke bussen ha kjørt på denne veien, som er altfor smal. Men på grunn av arbeidet i Grundvagatunnelen etter forrige ukes bussbrann, ble trafikken dirigert inn på denne veien, sier han til SVT.

Til Dagbladet presiserer Mellström at veien ikke var «for» smal, men at den var smal.

- Sjåføren har sagt at det er en smal vei, men at han har kjørt der før og det skulle gå an å møte andre busser der. Jeg vet ikke hva som gikk galt, men på bildet ser det ut som at de krasjet 1,5 meter inn mot fronten. Det som har skjedd er veldig tragisk, sier han.