Påstand om 12 års forvaring for familiefaren

Aktor i Gjøvik tingrett: - Fare for gjentakelse av overgrep.

PÅSTAND OM STRENG STRAFF:   Aktor, statsadvokat Marit Bakkevig, her sammen med forsvarer Vegard Aaløkken, har i dag holdt sin prosedyre i overgrepssaken i Gjøvik tingrett. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix.
PÅSTAND OM STRENG STRAFF: Aktor, statsadvokat Marit Bakkevig, her sammen med forsvarer Vegard Aaløkken, har i dag holdt sin prosedyre i overgrepssaken i Gjøvik tingrett. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GJØVIK (Dagbladet): Tolv års forvaring med en minstetid på åtte år før han kan søke om løslatelse.

Det var straffepåstanden fra aktor, statsadvokat Marit Bakkevig, da hun avsluttet sin prosedyre tirsdag ettermiddag i den omfattende overgrepssaken for Gjøvik tingrett de to siste ukene.

Tiltalte, en ustraffet familiefar i 40-årene fra Oppland, har stått tiltatt for 15 punkter med seksuelle overgrep mot ialt åtte jenter over en 10-års periode - i tillegg til to tilfeller av seksuell omgang med dyr.

Han har bare erkjent skyld for ett av overgrepspunktene mot barn, delvis skyldig i tre punkter og ikke skyldig i 11 punkter.

Han har innrømmet skyld i begge punktene om brudd på dyrevernsloven.

Fare for gjentakelse
Ut fra rettspraksis etter at straffeloven ble skjerpet fra 2010 for seksuelle overgrep, kom aktor til at 12 års fengsel er veiledende straff.

Ut fra faren for gjentakelse, ber aktor om at straffen blir sonet under minimum forvaringstid.

- En påstand i øvre sjikt i denne typen saker ut fra rettspraksis. Hvis hvert av punktene skulle være pådømt isolert, kunne påstanden kommet opp mot 20 år, men straffeutmåling er ikke ren matematikk i slik sammenheng, sier statsadvokat Marit Bakkevig til Dagbladet.

- Trenger ikke behandling
Det alvorligste tiltalepunktet i denne saken, har en minstestraff på fire år isolert sett.

De rettspsykiatrisk sakkyndige har konkludert med at han er tilregnelige, men at at det er høy risiko for nye overgrep, og at det er tvil om behandling vil hjelpe.

Fakta om forvaring

• Forvaring er en 13 år gammel soningsform i norsk rettsvesen. Siden 2007 har det vært avsagt mellom åtte og 19 forvaringsdommer i året. Forvaring er en strengere og mer «overvåket» soningsform enn ordinær soning, der innsatte automatisk blir løslatt når dommen er ferdig sonet.Forvaringsfanger må søke om å bli løslatt.

• Fengselsmyndigheter og sakkyndige vurderer først faren for tilbakefall.

• Det var i 2002 at forvaringsdom avløste sikring som strengeste soning i Norge. Da ble 48 soningsdommer «konvertert» til forvaring, og de 13 siste åra har 237 innsatte sonet under forvaring i Norge - eller gjør det fortsatt.

• 133 er løslatt av retten, en av fem har begått nye kriminell handling, de fleste innen to år etter løslatelse.

• Rundt halvparten av de innsatte soner for seksuelle overgrep.

Kilde:  KRUS (Kriminalomsorgens utdanningssenter).

Han har selv sagt at han ikke har behov for behandling.

Forsvareren, advokat Vegard Aaløkken, kommer onsdag med sin prosedyre og kommentarer til aktors påstand.

- Mann med kamera
- Det er likhetstrekk med alle tifellene unntatt voldtekten: mann med kamera som kontakter jenter på vei hjem fra skolen eller ute som normalt på ettermiddagen, tvinger dem til å legge seg ned, setter seg over dem, låser armene, fotograferer, utfører seksuelle handlinger, framholdt aktor i retten i formiddag.

Det ene punktet om fullbyrdet voldtekt, som den tidligere ustraffede mannen har erkjent skyld for, skjedde ved 01-tiden natt til lørdag 8. oktober 2011 i Hellerudveien i Oslo.

1,5 millioner bilder
Aktor pekte også på alle DNA-bevis, elektroniske spor og annet bevismateriale som er lagt fram i retten.

Politiet har blant annet beslaglagt «minst 60 000» bilder og 278 timer med med film der grovt seksuell innhold med barn involvert går igjen.

Dette skal retten ta stilling til

Her er de 17 tiltalepunktene mot familefaren i 40-årene, i kronologisk rekkefølge:

1, 2 og 3: mars - september 2005, Hadeland: Overgrep mot spedbarn, i straffeloven definert som samleie, tok bilder, tre tiltalepunkter. Erkjenner skyld: Nei x 3.

4 og 5: september 2008, Skjetten: Overgrep mot jente (6), kledde av henne og tok bilder, to tiltalepunkter. Erkjenner skyld: Nei og delvis.
 
6: april 2009, Vestre Toten: Overgrep mot jente (11), dro av henne klær og tok bilder. Erkjenner skyld: Nei.

7: april 2010, Jevnaker: Overgrep mot jente (11), forsøkte å rive av klær, tok bilder.
Erkjenner skyld: Nei.
 
8: august 2010, Hakadal: Overgrep mot jente (13), tok bilder. Erkjenner skyld: Nei.
 
9: august 2011, Vestre Toten: Overgrep mot jente (10), kledde av henne og tok bilder.
Erkjenner skyld: Nei.
 
10: august 2011, ukjent sted: Seksuell omgang med hest. Erkjenner skyld: Ja.
 
11: oktober 2011, Hellerudveien, Oslo: Overfall og voldtekt mot jente (18) Erkjenner skyld: Ja.
 
12: august 2012, ukjent sted: Seksuell omgang med sau, tok bilder. Erkjenner skyld: Ja.
 
13: mai 2014, Nittedal: Overgrep mot jente (8). Erkjenner skyld: Delvis.

14, 15 og 16: oktober 2014, Hadeland: Seksualiserte bilder av sovende jenter, alle under 15 år, tre tiltalepunkter Erkjenner skyld: Nei x 3.
 
17: oktober 2014: Oppbevaring av minst 60 000 bilder og 2145 filmer (total varighet 278 timer) som viser seksuell omgang mellom voksne og barn, seksuell omgang mellom barn, seksuell omgang mellom barn og dyr, barn som utfører seksuelle handlinger med seg selv og framstillinger som seksualiserer barn. Erkjenner skyld: Delvis.

Kilder: tiltalebeslutning, Det nasjonale statsadvokatembetet og rettssak, Gjøvik tingrett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer