Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Påstand om 12 års forvaring for familiefaren

Aktor i Gjøvik tingrett: - Fare for gjentakelse av overgrep.

 PÅSTAND OM STRENG STRAFF:   Aktor, statsadvokat Marit Bakkevig, her sammen med forsvarer Vegard Aaløkken, har i dag holdt sin prosedyre i overgrepssaken i Gjøvik tingrett. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix.
PÅSTAND OM STRENG STRAFF: Aktor, statsadvokat Marit Bakkevig, her sammen med forsvarer Vegard Aaløkken, har i dag holdt sin prosedyre i overgrepssaken i Gjøvik tingrett. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GJØVIK (Dagbladet): Tolv års forvaring med en minstetid på åtte år før han kan søke om løslatelse.

Det var straffepåstanden fra aktor, statsadvokat Marit Bakkevig, da hun avsluttet sin prosedyre tirsdag ettermiddag i den omfattende overgrepssaken for Gjøvik tingrett de to siste ukene.

Tiltalte, en ustraffet familiefar i 40-årene fra Oppland, har stått tiltatt for 15 punkter med seksuelle overgrep mot ialt åtte jenter over en 10-års periode - i tillegg til to tilfeller av seksuell omgang med dyr.

Han har bare erkjent skyld for ett av overgrepspunktene mot barn, delvis skyldig i tre punkter og ikke skyldig i 11 punkter.

Han har innrømmet skyld i begge punktene om brudd på dyrevernsloven.

Fare for gjentakelse
Ut fra rettspraksis etter at straffeloven ble skjerpet fra 2010 for seksuelle overgrep, kom aktor til at 12 års fengsel er veiledende straff.

Ut fra faren for gjentakelse, ber aktor om at straffen blir sonet under minimum forvaringstid.

- En påstand i øvre sjikt i denne typen saker ut fra rettspraksis. Hvis hvert av punktene skulle være pådømt isolert, kunne påstanden kommet opp mot 20 år, men straffeutmåling er ikke ren matematikk i slik sammenheng, sier statsadvokat Marit Bakkevig til Dagbladet.

- Trenger ikke behandling
Det alvorligste tiltalepunktet i denne saken, har en minstestraff på fire år isolert sett.

De rettspsykiatrisk sakkyndige har konkludert med at han er tilregnelige, men at at det er høy risiko for nye overgrep, og at det er tvil om behandling vil hjelpe.

Han har selv sagt at han ikke har behov for behandling.

Forsvareren, advokat Vegard Aaløkken, kommer onsdag med sin prosedyre og kommentarer til aktors påstand.

- Mann med kamera
- Det er likhetstrekk med alle tifellene unntatt voldtekten: mann med kamera som kontakter jenter på vei hjem fra skolen eller ute som normalt på ettermiddagen, tvinger dem til å legge seg ned, setter seg over dem, låser armene, fotograferer, utfører seksuelle handlinger, framholdt aktor i retten i formiddag.

Det ene punktet om fullbyrdet voldtekt, som den tidligere ustraffede mannen har erkjent skyld for, skjedde ved 01-tiden natt til lørdag 8. oktober 2011 i Hellerudveien i Oslo.

1,5 millioner bilder
Aktor pekte også på alle DNA-bevis, elektroniske spor og annet bevismateriale som er lagt fram i retten.

Politiet har blant annet beslaglagt «minst 60 000» bilder og 278 timer med med film der grovt seksuell innhold med barn involvert går igjen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!