DREPT: Hilda Feste ble voldtatt og drept i sin omsorgsbolig i Gamleheimshagen på Os første nyttårsdag i år. Foto: Privat
DREPT: Hilda Feste ble voldtatt og drept i sin omsorgsbolig i Gamleheimshagen på Os første nyttårsdag i år. Foto: PrivatVis mer

Påstand om 21 år i fengsel for drapstiltalt 19-åring

Aktoratet i straffesaken mot en 19 år gammel mann fra Os har lagt påstand om 21 år i fengsel for voldtekt og forsettlig drap på Hilda Feste (98).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Statsadvokat og aktor Gert Johan Kjelby sier at 19-åringen må dømmes i henhold til tiltalebeslutningen. Han påstår ordinær fengselstraff, ikke forvaring.

- I denne saken er bevisbyrden lett å bære. Det er tiltalte som er skyld i voldtekt og drap på Hilda Feste. Han har gjort drapet for å skjule voldtekten, eller for å hindre at han skal bli igjenkjent for den brutale handlingen. Det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter. Bevisene er nokså overveldende for hva som skjedde første nyttårsdag, sier Kjelby.

- Trygghetslarmen går 21.12. Klokka 21.33 finner to sykepleiere Hilda Feste drept. De kriminaltekniske funn kan deles i tre hovedtyper. Finger og handlfateavtrykk, Fotavtrykk fra tiltaltes sko på åstedet og DNA-profilene fra tiltalte på hennes bukse og hennes DNA i tiltaltes bopel. Disse bevisene er tilstrekkelig som fellende bevis, sier aktor.

- Ugjendrivelige bevis
- Det er vanskelig å tenke seg hvordan disse bevisene finnes i avdødes bopel uten at tiltalte har vært der og gjort seg skyldig i disse straffbare forhold. Samlet sett er det helt ugjendrivelige bevis. Det er viktig å påpeke at tiltalte knyttes både til åsted og handling. Finger- og handflateavtrykkene satt med høyre hand er helt i overensbestemmelse med det den første hjemmesykepleieren så i leiligheten, altså tiltalte med ryggen til, liggende over Hilda Feste.

DNA funnet under avdødes negl viser kamp. Gjerningsmannen har fått blod på seg. Blodet tar han med seg i flukten hjem. Der finnes det ved inngangsdøra og ved trappen ned til tiltaltes soverom og på tøyfiller i en svart søppelsekk i tiltaltes soverom.

- Med blodige hender skyver han opp ytterdøren i omsorgsboligen til Hilda Feste og løper hjem til huset og ned på sitt soverom. Det smitter blod eller det tørker blod på madrass, putevar og på tre tøyfiller som kan stamme fra hans sofa som stod på hans soverom på dette tidspunktet.

- Moren har sett
- Moren har åpenbart sett og snakket med sin sønn når han kommer hjem. Hun skriver i en sms til en venn at han er full av skrubbsår og at han må ha hatt en hard tur hjem. Det skriver hun før hun kjenner til drapet og før hun mistenker at det kan være hennes sønn. Da hun blir kjent med drapet endrer hun forklaring og sier at han kommer hjem høy og pen, men kanskje med noen blødende vorter. Hun plasserer sin sønn hjemme klokka 21.15. Hun vil nok at det skal være sånn, det er hennes måte å handtere dette på, sier aktor Gert Johan Kjelby.

Aktor mener dette blir en utflukt som til slutt ender med at tiltalte sier han ikke husker noe som helst.

- Han husker ingen ting før han våkner på sitt soverom om ettermiddagen dagen etter. Saken viser minutt for minutt at han har hatt tid og anledning til å utføre det han er tiltalt for. Det blir merkelig å argumentere for at han ikke har gjort det når han har stemplet sitt avtrykk på avstedet.

- Han er fullt strafferettslig ansvarlig selv om han har vært beruset og om han har hatt helt eller delvis svekket hukommelse. Svekket selvkontroll og svekkede hemninger fratar ham ikke straffeansvar. Rusen er selvforskyldt. Det er helt åpenbart. Det er nok å bevise handling og selvforskyldt rus.

- Karakterdrap
Aktor mener denne saken handler om at tiltalte har hatt behov for å få dekket et behov.

- Vi lar ikke motivet henge ubesvart. Gjerningsmannen ønsker ikke å gi oss innblikk i hva som har drevet han til denne ekstreme handlingen. Han har inntatt mindre alkohol enn vanlig, han opptrer rasjonelt i telefonbruk og kommunikasjon med andre.

PÅSTAND: Aktor og statsadvokat Gert Johan Kjelby har lagt ned påstand om 21 år i fengsel for den tiltalte 19-åringen. Foto: Leif Stang/Dagbladet
PÅSTAND: Aktor og statsadvokat Gert Johan Kjelby har lagt ned påstand om 21 år i fengsel for den tiltalte 19-åringen. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer

- Vi må stille spørsmålet om tiltalte ville erkjenne, ikke minst overfor sine nærmeste, at han har voldtatt og drept en 98 år gammel kvinne i hennes omsorgsbolig. Det ville være et karakterdrap på seg selv. Fallhøyden blir så ekstrem at denne strategien slår inn hos han. Tiltalte vil ikke innrømme handlingene.

- Han ønsker åpenbart ikke å bli assosiert med sine søk etter eldreporno. Det visste heller ingen andre om, men det finnes både på hans mobil og hans datamaskin. Dette har han åpenbart funnet interessant. 

- Ekstra belastning
Etter drapet ble det helt stille fra tiltalte, også mellom han og de nærmeste kameratene. Tidligere hadde han høy aktivitet på Facebook og telefon. Det mener aktor er påfallende.

- Han har et ekstremt sinne da han forlater kameraten om kvelden, noe som får et voldsomt utslag når han kommer til Hilda Feste, sier  aktor Gert Johan Kjelby.

Når det gjelder straffenivå for drap og voldtekt viser aktor til andre sammenliknbare saker i Norge, og flere tilfeller der ung alder ikke er tillagt betydning for straffeutmålingen.

- Vi har en tiltalt som ikke har tatt innover seg noe av de bevis som er lagt fram for retten. Dette utgjør en ekstra belastning for avdødes pårørende. Jeg ber Nordhordland tingrett dømme tiltalte til 21 års ubetinget fengsel, sier Gert Johan Kjelby.

STEMPLET AVTRYKK: Aktor mener tiltalte stemplet sine avtrykk på åstedet, og at det er overveldende bevis mot ham.

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
STEMPLET AVTRYKK: Aktor mener tiltalte stemplet sine avtrykk på åstedet, og at det er overveldende bevis mot ham. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer