Påstand om 21 års fengsel for alle fire

Aktor i Orderud-saken Jørn S. Maurud la tirsdag ned påstand om 21 års fengsel for alle de fire tiltalte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per Kristian Orderud, Veronica Orderud, Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød er tiltalt for medvirkning til trippeldrapet på Orderud gård i pinsen 1999. Haukeland og Grønnerød var også tiltalt for trusler, men aktoratet påstår Grønnerød frifunnet på dette punktet.

- Per og Veronica har etter vår oppfatning initiert handlingen, og ville også profittere på den. For dem er straffeutmålingen helt opplagt; lovens strengeste straff, sa Maurud, som også ba retten om å fradømme Per Orderud retten til arv etter sine foreldre og sin søster.

- De to andre var mer redskaper, men like fullt mener vi de også er skyldige i medvirkning til overlagt drap på tre mennesker. Det kan fortone seg urettferdig om alle får lik straff, men vi mener det ville gi uriktige signaler om retten går ned et år eller to eller tre på noen av de tiltalte.

Maurud sa at dette er en konsekvens av at alle de fire tiltalte unndrar seg bevisførsel om sin egen betydning.

- Per og Veronica avviser helt å ha vært involvert, mens Lars og Kristin minimaliserer sin egen rolle. Da er det vanskelig for retten å spekulere i roller. Om alle kort ble lagt på bordet, ville det bli mulig å differensiere rollene og kanskje straffen, sa Maurud.

(NTB)