RISIKERER DØDSSTRAFF: Tidligere president Hosni Mubarak er angivelig så sjuk at han følger rettergangen mot seg fra ei seng i rettslokalet. Foto: Reuters/Scanpix
RISIKERER DØDSSTRAFF: Tidligere president Hosni Mubarak er angivelig så sjuk at han følger rettergangen mot seg fra ei seng i rettslokalet. Foto: Reuters/ScanpixVis mer

Påstand om dødsstraff for Mubarak

Påtalemakta i Egypt legger ned påstand om dødsstraff for tidligere president Hosni Mubarak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mubarak er tiltalt for korrupsjon og for å ha gitt ordre om å skyte mot demonstrantene da protestene kom i gang på Tahrir-plassen i Kairo i fjor vinter. 850 mennesker ble drept under opprøret i fjor. - Loven foreskriver dødsstraff for overlagt drap, uttalte hovedaktor Mustafa Suleiman i retten.

- Republikkens president er ansvarlig for å beskytte folket, og spørsmålet er derfor ikke bare hvorfor han beordret drap på demonstranter, men hvorfor han ikke grep inn for å stanse volden, sa statsadvokat Mustafa Khater, en av de fem i aktoratet. Han avviste påstander fra forsvaret om at Mubarak ikke var informert om hvor alvorlig situasjonen var etter at det 25. januar brøt ut demonstrasjoner på tolv steder i flere landsdeler.
Khater gjorde det klart at innenriksminister Habib al-Adli ikke kunne ha gitt ordre om å åpne ild mot demonstrantene uten å ha fått en personlig ordre av Mubarak.

Påstanden om henrettelse ved hengning gjelder også flere av Mubaraks medtiltalte. Det gjelder to av hans sønner, hans tidligere innenriksminister og seks av de øverste sjefene i politiet som står tiltalt sammen med ham.

Hovedaktor Suleiman sa at Mubarak er «politisk og moralsk» ansvarlig for drapene på demonstrantene. Mubarak gjorde ingenting for å stoppe drapene, som han var klar over fra møter med rådgivere, fra fjernsynet og fra rapporter fra sikkerhetstjenestene.

Henvendt rett til Mubarak sa Suleiman:

- Hvis du ikke hadde gitt ordrene sjøl, hvor var da dine utbrudd av raseri over de tapte livene til ditt folk?

Mubarak har fortalt etterforskerne, sa Suleiman, at han bestemte seg for å gå av da de militære nektet å gripe inn for å umiddelbart hjelpe sikkerhetsstyrkene med å stanse demonstrasjonene. Mubarak ga sin forgjeves ordre til de militære 28. januar, etter tre dagers demonstrasjoner, dagen da sikkerhetsstyrkene også forsvant fra gatene under omstendigheter som ennå ikke er helt klarlagte.

Mubarak har fått alvorlige hjerteproblemer etter at han måtte gå av og blir hver dag trillet inn i retten på båre.
(NTB-AFP-Reuters - AP)