Påstand om seks år for gisseltaker

Aktor la ned påstand om seks års fengsel for 39-åringen som tok 26 barn og ti voksne til gisler i Hjelmeland barnehage i mai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aktor hevdet at det ikke finnes noen formildende omstendigheter i denne saken og mente at den tiltalte 39-åringen hadde planlagt gisselaksjonen nøye, melder NRK.

Den 39 år gammel mannen forskanset seg 15. mai i Hjelmeland barnehage i Ryfylke. 25 barn og ti voksne ble tatt som gisler. Mannen truet med å sprenge barnehagen.

På «Sentrum»

Årsaken til gisselaksjonen, var at mannen ønsket samværsrett med barna sine. Gisseltakeren overga seg til politiet uten dramatikk klokka 22.12. Da hadde dramaet i barnehagen i Rogaland vart i nærmere 12 timer. Verken barna eller de voksne i barnehagen kom fysisk til skade i gisseldramaet. Den væpnede desperadoen slapp gislene fri i flere omganger.

Per Ståle Lønning slapp gisseltakeren til på «Sentrum», i en direktesending. Lønning ble innkalt som vitne i saken.

- Jeg får gåsehud av å se at tiltalte sitter her aleine. Systemet, bestående av ordfører, rådmann og sosialsjef, de som nektet å hjelpe, skulle ha sittet sammen med gisseltakeren, tordnet Lønning.

Lønning ble dømt i Pressens Faglige Utvalg (PFU) på grunn av sendingen. PFU mente TV 2 brøt god presseskikk og satte seg i en situasjon redaksjonen ikke kunne overskue følgene av, da gisseltakeren slapp til på direkten.

Sikker på å dø

Sosialtjenesten i Hjelmeland har i retten hevdet at gisseltakeren avslo å ta imot tilbud om hjelp.

Barnehagestyrer Christa Ylvisaker (26) var blant dem som gjenopplevde marerittet i vitneboksen under rettssaken i Ryfylke herredsrett.

- Jeg var helt sikker på at jeg skulle dø. Og jeg var mest redd for at han skulle ta livet av ungene først, slik at jeg fikk se det, fortalte Ylvisaker.

Hendelsen har gått sånn inn på henne at hun har bestemt seg for å flytte fra Hjelmeland.