REAGERER: Direktør ved Norsk Polarinstitutt, Jan-Gunnar Winther, tar sterk avstand fra at de kjente til kommunikasjonen mellom «Berserk» og newzealandske myndigheter før ulykken skjedde. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
REAGERER: Direktør ved Norsk Polarinstitutt, Jan-Gunnar Winther, tar sterk avstand fra at de kjente til kommunikasjonen mellom «Berserk» og newzealandske myndigheter før ulykken skjedde. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.Vis mer

- Påstanden om at vi var delaktig i at tre personer døde, tar jeg kraftig avstand fra

Polarinstituttes svarer Jarle Andhøy om kommunikasjonen med «Berserk» før forliset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): Direktør for Norsk Polarinstitutt, Jan-Gunnar Winther, har vært taus i saken om hva de visste om hvilken kommunikasjon som har vært mellom «Berserk» og newzealandske myndigheter rett før båten forliste i Antarktis. Til nå.

Tar sterk avstand - Vi var ikke en del av den kommunikasjonen som var mellom de lokale myndighetene og «Berserk». Påstanden og antydningene om at vi kan være delaktig i at tre liv gikk tapt, tar jeg sterk avstand fra. Det er veldig alvorlige påstander, sier Jan-Gunnar Winther til Dagbladet.

Kontakt Jarle Andhøy har hele tiden hevdet at det var gjentatt kontakt med marineskipet «Wellington», tilhørende New Zealand, og «Berserk» like før tragedien. Han har ikke vært i stand til å få det han mener er et skikkelig svar fra NPI om deres rolle i kommunikasjonen.

Jan-Gunnar Winther hadde i utgangspunktet ikke tenkt å kommentere dette nå, men etter at Jarle Andhøys advokat Brynjar Østgaard fulgte sporet føler han at han må besvare det.

- Norsk Polarinstitutt hadde ingen dialog med newzealandske myndigheter. Etter at den tragiske ulykken hadde skjedd gjorde vi det vi kunne for å bistå i arbeidet. Vi hadde kontakt på telefon og videokonferanser, men ikke noe dialog utover dette, sier Winther til Dagbladet.

Seksjonsleder ved Norsk Polarinstitutt (NPI) Birgit Njåstad vitnet i Nord-Troms tingrett i Tromsø i dag om deres rolle i saken mot Jarle Andhøy.

I RETTEN: Jarle Andhøy nekter å vedta forelegget og vil sammen med sin advokat bestride at det er ulovlig å seile i internasjonalt farvann. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
I RETTEN: Jarle Andhøy nekter å vedta forelegget og vil sammen med sin advokat bestride at det er ulovlig å seile i internasjonalt farvann. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer

Advokat Brynjar Østgaard ville ha svar på om det hadde vært noen kontakt med marineskipet «Wellington» og «Berserk» i forkant av ulyken.

- Som jeg har forstått det, har det vært kontakt mellom «Wellington» og «Berserk». Mer enn det er jeg ikke kjent med. Jeg vet ikke noe om innholdet i denne dialogen, sa hun i vitneboksen.

- Er det andre på Polarinstituttet som vet noe mere om dette?

- Ingen har mer informasjon om dette enn det jeg har. Såvidt jeg vet, sa hun på Østgaards spørsmål. Hun forklarte videre at NPI hadde fått vite om denne kommunikasjonen i etterkant av ulykken, men at de ikke visste noe i forkant.

Store deler av den første rettsadagen i Nord-Troms tingrett gikk med til å skaffe klarhet i søknaden som Jarle Andhøy sendte til NPI, og forhold rundt denne.

- Polarmyndigheter var mest opptatt av tillatelser og forsikringer, sa Jarle Andhøy.

- Jeg satt i en situasjon hvor tre mann var borte, mens norske myndigheter var mest opptatt av at de ikke hadde lov til å være der, sa Jarle Andhøy.