- Påstandene er alvorlige, jeg vil ikke ha flere skjeletter i skapet

Justisminister Knut Storberget utelukker ikke at det vil bli satt ned et granskningsutvalg, og vil også ta kontakt med de involverte i Treholt-saken for å få klarhet i om det foreligger en habilitetskonflikt.

TAR KONTAKT: Justisminister Knut Storberget vil ha klarhet i om det foreligger en habilitetskonflikt, og tar idag kontakt med de involverte partene. Foto: Morten Holm/Scanpix
TAR KONTAKT: Justisminister Knut Storberget vil ha klarhet i om det foreligger en habilitetskonflikt, og tar idag kontakt med de involverte partene. Foto: Morten Holm/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet) På en pressekonferanse i formiddag kommenterte Justisminister Knut Storberget (AP) de siste dagers påstander rundt Treholt-saken.

- Dersom påstandene er riktige, må påtalemyndigheten komme til bunns i dette. Det er helt avgjørende, sier han og fortsetter:

- Vi har brukt mye ressurser på at sikkerhetstjenesten skal ha høy grad av tillit i befolkningen.

Storberget sier at det må gjøres en grundig gjennomgang, og utelukker ikke at regjeringen kan iverksette gransking, særlig med hensyn til å kartlegge ulovlig metodebruk.

- Påstandene er alvorlige, jeg vil ikke ha flere skjeletter i skapet, sier justisministeren.

Habilitetsdiskusjon I løpet av helgen har Arne Treholt i flere intervjuer stilt spørsmål ved habiliteten til riksadvokat Tor-Aksel Busch og førstestatsadvokat Lasse Qvigstad.

Flere andre, deriblant Jussprofessor Eivind Smith og Professor Trond Nordby har uttalt at de to bør tas av saken. Riksavokat Tor-Aksel Busch var aktor i straffesaken mot Arne Treholt, men mener at det ikke gjør han inhabil:

- Er det feil eller mangler med penge- og koffertbeviset, så er vi også lurt opp i stry, sa riksadvokat Tor-Aksel Busch til Dagbladet i går kveld.

- Det er foreløpig ikke kommet inn en formell habilitetsinnsigelse, men Justisdepartementet tar idag kontakt med de aktuelle partene i saken for å klargjøre om det foreligger en habilitetskonflikt, sier justisministeren.

Treholts advokat Harald Stabell har sagt at han først og fremst konsentrerer seg om påstandene om fabrikkering av bevis, ulovlig overvåking av Treholts leilighet på Frogner og spørsmål om gjenåpning av saken.

Fotomanipulasjon Aftenposten skrev mandag at Steven Elgesem, tidligere eier av en fotobutikk, hevder overvåkingspolitiet tidlig på 80-tallet ba ham manipulere et bilde slik at Arne Treholt figurerte med KGBs norske toppsjef.

Elgesem har tatt kontakt med Treholts advokat Harald Stabell og ønsker å forklare seg for Gjenopptakelseskommisjonen og påtalemyndigheten.

På pressekonferansen i formiddag fikk Storberget soørsmål om hva han tenkte da han leste om manipuleringforespørselen.

- Da tenkte jeg at det kom til å bli en spennende dag på jobben, svarte Justisministeren.