<strong>GJENVALGT:</strong> Armenias president Serzj Sarksjan var sikker på seier da han avla sin stemme i presidentvalget mandag. Foto: Reuters / NTB scanpix
GJENVALGT: Armenias president Serzj Sarksjan var sikker på seier da han avla sin stemme i presidentvalget mandag. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Påstander om juks etter valget i Armenia

Presidenten gjenvalgt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Armenias president Serzj Sarksjan er blitt gjenvalgt, ifølge de offisielle resultatene. Opposisjonens viktigste kandidat mener Sarksjan har jukset seg til seieren.

Da alle stemmene var talt opp natt til tirsdag, hadde presidenten over 58 prosents oppslutning, ifølge valgkommisjonen.

Resultatet var identisk med en valgdagsmåling som ble offentliggjort noen timer tidligere. Men Sarkasans viktigste utfordrer, tidligere utenriksminister Raffi Hovannisian, mener tallene er manipulert.

- Vårt folk fortjener en president som er valgt i henhold til loven, understreker Hovannisian.

Han gjør selv krav på seieren, og forlanger at Sarksjan må erkjenne nederlaget.

Ville ikke delta Valgkommisjonen mener på sin side at Hovannisian fikk 37 prosent av stemmene, og politiet avviser påstandene om valgfusk.

Også en rekke andre opposisjonspolitikere hevdet i forkant av valget at det ikke ville bli rettferdig, og flere valgte å ikke delta.

Utenlandske observatører har konkludert med at armenere flest ikke stoler på valgapparatet, og at motivasjonen for å stemme har vært lav. Ifølge valgkommisjonen valgte 60 prosent av de stemmeberettigede å delta.

Drapsforsøk Det var lenge usikkert om valget ville gå som planlangt etter at opposisjonskandidaten Paruyr Hajrikjan ble skutt og såret utenfor hjemmet sitt i hovedstaden Jerevan 31. januar.

Han krevde etter attentatet at presidentvalget måtte utsettes, men gikk senere tilbake på dette.

To personer er pågrepet og siktet for drapsforsøket. Hajrikjan ble truffet i skulderen, og han er nå utskrevet fra sykehus. Han stilte opp i sitt valgdistrikt og ga sin stemme, med den ene armen i fatle.

Ifølge valgdagsmålingen fikk Hajrikjan rundt 3 prosents oppslutning, noe som holdt til en tredjeplass i presidentvalget.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer