<strong>- ABSURDE FORSLAG:</strong> Hellas' statsminister Alexis Tsipras har kalt långiverne EU og IMFs forslag til en avtale for både absurde og urealistiske. Foto: Scanpix
- ABSURDE FORSLAG: Hellas' statsminister Alexis Tsipras har kalt långiverne EU og IMFs forslag til en avtale for både absurde og urealistiske. Foto: Scanpix Vis mer

Påstander om løgn. Avtaleforslag som beskrives som absurde og urealistiske

Forhandlingene om krisa i Hellas fortsetter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tiden er i ferd med å renne ut for Hellas' eksisterende låneprogram. Innen utgangen av juni må landet betale låneavdrag til Det internasjonale pengefondet (IMF) på over 1,5 milliarder euro.

Landet har ikke disse pengene, ifølge avisa Financial Times. Derfor forventes det at Hellas vil ha behov for en ny hjelpepakke.

Men Hellas ønsker ikke å underskrive på en ny avtale med krav om omfattende reformer. Grekerne ønsker i stedet en lettelse av gjelda.

- Nå er det ikke mye tid igjen til å få til en avtale, sier Angela Merkel, ifølge The Guardian.

Hellas' statsminister Alexis Tsipras har kalt långiverne EU og IMFs forslag til en avtale for både absurde og urealistiske, og landets finansminister Yanis Varoufakis skal ha kalt avtaleforslaget «på grensen til en fornærmelse», ifølge NTB.

- Lyver Spenningen om hvordan landet skal klare å unngå en konkurs stiger, og tonen mellom partene blir stadig skarpere.

I går beskyldte EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker den greske statsministeren, Alexis Tsipras for å lyve.

Bakgrunnen var at statsministeren, ifølge Juncer, ikke hadde sendt noen liste med forslag til alternative økonomiske reformer, slik han hadde lovet, skriver The Times.

- Jeg har ikke noe mot Alexis Tsipras personlig. Tvert imot. Han var min venn. Han er min venn. Men vennskap trenger noen minimumsregler for å opprettholdes, sier Juncker.

Ifølge ham har Tsipras tre ganger lovet å sende disse forslagene til Brussel, skriver The Times.

Nyhetsbyrået Reuters skriver at Tsipras prøvde å ringe Juncker i helga, men at  kommisjonspresidenten angivelig først vil ha grekerens motforslag på bordet.

- Tsipras lovet at han torsdag kveld skulle komme med et alternativt forslag. Jeg har ikke mottatt det, sier Juncker.

- Fortsatt mulig Regjeringen i Aten risikerer å miste viktige venner i Brussel i kampen mot vilkår som går på tvers av hva den har sagt at den kan godta innen privatiseringer og pensjonsreform.

- Det er ikke sant at låntakeren alltid er moralsk og långiverne alltid er umoralsk, sier EU-president Donald Tusk om den greske retorikken.

Samtidig skriver Dow Jones i dag at den franske finansministeren, Michel Sapin sier at han fortsatt tror en avtale med Hellas er mulig - og at det ikke vil være en finansiell eller økonomisk krise for resten av Europa dersom Hellas forlater EU.

Han mener likevel at det er viktig å finne en løsning i den fastlåste situasjonen mellom Hellas og kreditorene i de kommende dagene.

(Dagbladet/NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer