Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Påstander om sverte-kampanje, ryktespredning, illojalitet og sjofle metoder

Oslo katolske bispedømme opplever en bølge av sykemeldinger.

BEDRAGERISIKTET: Biskop Bernt Eidsvig er, sammen med en annen ansatt og Oslo katolske bispedømme, siktet for grovt bedrageri av 50 millioner kroner. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BEDRAGERISIKTET: Biskop Bernt Eidsvig er, sammen med en annen ansatt og Oslo katolske bispedømme, siktet for grovt bedrageri av 50 millioner kroner. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frontene står hardt mot hverandre i Oslo katolske bispedømme (OKB). Samtidig som Fylkesmannen gransker dem, og politiet etterforsker både bispedømmet og biskop Bernt Eidsvig, rammes bispedømmet av en opprivende intern strid som er i ferd med å tømme de ansatte for krefter.

«Saken er en belastning for alle i bispedømmet, troende, ansatte og ledelsen. Vi ser en økning i antall sykemeldinger og har derfor redusert kapasitet i ulike deler av organisasjonen», skriver fungerende administrativ leder Lisa Wade i en melding til menigheten.

Bakgrunnen for at hun har lagt ut meldingen, er at hun reagerer sterkt på at en ansatt i bispedømmet videresendte en e-post til Vårt Land der Wade blant annet skriver: «Å ringe aviser og være anonym kilde anser jeg som illojalt.»

Dette har blitt oppfattet som en munnkurv, men det tar Wade nå avstand fra.

- Dette er verken «knebling» eller «munnkurv», men en klar henstilling til ansatte om å bidra til arbeidsro og oppklaring av sakens fakta. På dette stadiet i saken bidrar anonyme utspill i media ikke til noe som helst, men skaper bare støy internt og eksternt, skriver Wade.

- Sverting Arbeidsmiljøutvalget (AMU) reagerte også på Wades påstand om illojalitet, og ifølge en uttalelse har Wade sagt at hun burde ordlagt seg annerledes.

Men også AMU reagerer skarpt mot den eller de som videresendte e-posten til avisa, og skriver at de ikke kan skjønne intensjonen med en slik handling.
 
«Det kan dessverre vanskelig forstås som noe annet enn et ønske om å sverte Lisa Wade personlig, og samtidig svekke Kirkens troverdighet ytterligere. Dette har innsenderen da også oppnådd, men innsenderen har samtidig rammet ikke bare henne og OKBs ledelse for øvrig, men oss alle: prester og ordensfolk, ansatte i Kirken, og ikke minst de troende», skriver AMU i sin uttalelse.

Videre skriver de:

SJEF: Fungerende administrasjonssjef Lisa Wade i Oslo katolske bispedømme. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
SJEF: Fungerende administrasjonssjef Lisa Wade i Oslo katolske bispedømme. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

«Vi gjentar at ei heller vi er ute etter å kneble noen - vi har alle en rett til å si fra om ting vi mener er galt - men slikt som denne artikkelen er rett og slett sjofelt gjort.»

- Rykter Dagbladet er kjent med at arbeidsmiljøet i kirken nå oppleves som svært vanskelig blant flere av de ansatte. Flere beskriver en arbeidshverdag med mistenkeliggjøring og beskyldninger.

«Vi er alle preget av medlemsregistersaken, og mange (trolig flertallet) av oss ansatte her i Akersveien har i lang tid opplevd det som særlig belastende å gå på jobb. Det en gang så fredelige og gode arbeidsmiljø Akersveien var kjent for, preges nå av uro - rykter florerer og spres som ild i tørt gress, og AMU har mottatt flere bekymringsmeldinger fra ansatte som er bekymret for sine kollegers helse og velvære», står det i AMU-uttalelsen.

Til tross for at både Wade og AMU reagerer på at den ansatte har gått til mediene med en e-post, velger de selv å publisere sine sterke anklager på kirkens nettside.

- Hvorfor tar dere dette oppgjøret med lekkasjer eksternt når budskapet deres er at uenighet bør tas internt først?

- Fordi vi har katolikker over det ganske land. Vi må forklare våre medlemmer hva som egentlig skjer når de leser ensidige og tendensiøse artikler i Vårt Land. Vi ønsker ikke å kneble noen ansatte, men vil få all informasjon ut i de rette kanalene. I denne saken er det Fylkesmannen og politiet, sier Wade til Dagbladet.

Millionkrav Bakgrunnen for de interne stridighetene er medlemsrotet som Dagbladet har avslørt. Personer med utenlandskklingende navn er ført inn i medlemsregisteret til kirken i stort monn uten at de er spurt. Kirken har så krevd offentlig støtte for disse i flere år. I siktelsen av biskop Bernt Eidsvig og bispedømmet er det anmeldte grove bedrageriet tallfestet til 50 millioner kroner.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus gransker nå støtten bispedømmet har fått, og vil vurdere hvor stort beløp som eventuelt skal kreves tilbakebetalt. Dagbladet er kjent med at dette beløpet kan bli betydelig større en de 50 millioner kronene som er omfattet av siktelsen. Medlemsrotet har pågått i flere år, og bare i år får bispedømmet utbetalt rundt 130 millioner kroner i støtte.

- Misforståelse Støtte til trossamfunn betales per medlem, og kirken har hvert år måttet presentere lange lister med personnummer på dem de krever støtte for. Myndighetene bryr seg ikke med hvordan trossamfunn inkluderer nye medlemmer. Men for å ha kontroll med den offentlige støtten, på mange hundre millioner kroner i året, må hvert enkelt trossamfunn levere lister over personer som aktivt har meldt seg inn i trossamfunnet.

Bispedømmet mener at de er berettiget til støtte for intetanende personer som de har ført opp på denne lista, så lenge disse personene i etterkant har bekreftet at de anser seg som katolikker. I sin siste redegjørelse til Fylkesmannen hevder imidlertid bispedømmet at det er en misforståelse at medlemmene aktivt må melde seg inn for å utløse offentlig støtte.

«Begrepet 'å være medlem av', som trossamfunnsloven riktignok benytter, er egnet til å fremkalle den misforståelse at personer som registreres i trossamfunn som grunnlag for offentlig tilskudd aktivt skal måtte melde seg inn - i tillegg til å oppfylle de regler for 'innmelding' som trossamfunnets egne regler oppstiller, skriver bispedømmet i sitt siste brev til Fylkesmannen.

De mener at så lenge man en gang er døpt katolsk, så er man å regne som støtteutløsende katolikk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!