Påstår at juksemakeren har holdt Ukraina for narr

Verdensmesteren i tungvektsboksing, Vitalij Klitsjko, leder kampen mot presiden Janukovitsj.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet brukte igjen tåregass mot demonstranter i den ukrainske hovedstaden Kiev idag. Demonstrantene protesterer mot at den ukrainske regjeringen på torsdag snudde, og sa de ikke ville underskrive en samarbeidsavtale med EU, som ville knyttet Ukraina nærmere Vesten. I går demonstrerte rundt 100 000 i den ukrainske hovedstaden, det største antallet siden Den oransje revolusjonen i 2004.

Dobbeltspill Opposisjonsledere sier nå at president Viktor Janukovitsj har drevet et dobbeltspill i hele prosessen, og at han aldri hadde til hensikt å underskrive avtalen med EU, slik han hele tida sa, ifølge Reuters. Avtalen skulle etter planen underskrives i den litauiske hovedstaden Vilnius på torsdag.

- De har løyet hele tida, sier Vitalij Klitsjko, leder av opposisjonspartiet Odar (Slag), og regjerende verdensmester i tungvektsboksing. Klitsjko var en av dem som holdt appeller på Uavhengighetsplassen i sentrum av den ukrainske hovedstaden i går.

- Ned med gjengen, var slagord som runget i sentrum av Kiev i helga. Det er et slagord fra Den oransje revolusjonen i 2004 da en million demonstranter behersket hovedstaden i ukevis, og tvang fram et omvalg som gjorde at Janukovitsj, som hadde jukset til en valgseier dengang, likevel ikke ble president.

Russiske dollar? Russland har brukt økonomiske og politiske trusler for at Ukraina ikke skulle knytte seg nærmere EU. Lederen av det nasjonalistiske Fedrelandspartiet, Arsenij Jatsenjuk, sier at den russiske presidenten Vladimir Putin har tilbudt Ukraina 20 milliarder dollar for ikke å signere avtalen med EU.

Putin har kommentert og tilbakevist utsagn fra EU-ledere om massivt russisk press, men han har unnlatt å kommentere påstanden om de 20 millionene.

Men 20 milliarder dollar kan være en strategisk sum for Janukovitsj. Ukraina er i en dyp og langvarig økonomisk krise, og har en gjeld på 46 milliarder dollar. Neste år må Ukraina betale mer enn 17 milliarder for russisk gass og gjeld til blant annet Det internasjonale pengefondet IMF. 20 milliarder dollar er derfor akkurat nok til å holde staten gående til etter presidentvalget i januar 2015, der Janukovitsj stiller.

Truet eksporten Ifølge den litauiske presidenten Dalia Grybauskaite skal Janukovitsj ha innrømmet overfor henne at Urkaina ble presset av Russland til ikke å underskrive avtalen med EU.

Litauen mener blant annet å vite at Russland truet med å begrense eksporten av kull og stål fra det østlige Ukraina. Det er dette som er Janukovitsj maktbase, og det er de rike kull- og stål-baronene fra dette området som er presidentens nærmeste menn.

En avtale med EU - og Ukrainas notoriske problemer med å betale for russisk gass - kunne også ført til en ny runde med stans av russisk gass til Ukraina, og gjennom Ukraina til EU.

EN MANN Å SLÅSS MED: Opposisjonsleder og verdensmester i tungvektsboksing Vitalij Klitsjko foran politiets sperringer i Kiev. REUTERS/Gleb Garanich Scanpix
EN MANN Å SLÅSS MED: Opposisjonsleder og verdensmester i tungvektsboksing Vitalij Klitsjko foran politiets sperringer i Kiev. REUTERS/Gleb Garanich Scanpix Vis mer