Påstår at Kim har sendt spesialstyrker til grensa samtidig som landene sitter i krisemøter

- Stor aktivitet.

RUSTER OPP?:> Sør-Korea anklager Nord-Korea for å ha mobilisert titalls ubåter og trappet opp sin artilleribevæpning langs grensen samtidig som partene er i samtaler for å løse krisen. Her ved Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Foto: NTB Scanpix
RUSTER OPP?:> Sør-Korea anklager Nord-Korea for å ha mobilisert titalls ubåter og trappet opp sin artilleribevæpning langs grensen samtidig som partene er i samtaler for å løse krisen. Her ved Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Foto: NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Konflikten mellom Nord-Korea og Sør-Korea fortsetter. I natt norsk tid melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap at Kim Jong-uns spesialstyrker er satt inn nær grensa til naboen i sør.

Nyhetsbyrået skriver at styrkene er fraktet fra en militærbase i Cholsan i provinsen Nord-Pyongan - og at de nå skal befinne seg rundt 60 kilometer nord fra grensa til Sør-Korea.

- Siden Nord-Korea satte hæren i krigsberedskap, har de militære styrkene vært i stor aktivitet, sier en kilde til Yonhap.

Samtaler Høytstående utsendinger fra Nord-Korea og Sør-Korea fortsatte krisesamtalene gjennom natta og mandag morgen for å prøve hindre at landene havner i væpnet konflikt, ifølge NTB.

Mandag morgen sier Sør-Koreas president at det er viktig at Nord-Korea beklager for væpnede «provokasjoner», deriblant landminene som rammet sørkoreanske soldater.

- Vi trenger en klar beklagelse og tiltak for å forhindre gjentakelse av disse provokasjonene og spente situasjoner, sa Park under et møte med flere av sine høytstående medarbeidere mandag, ifølge en uttalelse fra hennes kontor.

- Hvis ikke, vil denne regjeringen gjøre hensiktsmessige tiltak og fortsette høyttaler-sendingene, sa presidenten.

Samtalene, som begynte lørdag kveld, hadde mandag pågått i over 15 timer.

Det var natt til fredag norsk tid at Nord-Koreas leder Kim Jong-un satte sine fronttropper i krigsberedskap.

- Kim Jong-un har gitt en ordre som den øverste lederen av den nordkoreanske hæren om at fronttroppene skal settes i krigsberedskap, og være klare til å gjennomføre overraskelsesangrep, heter det i meldingen fra KCNA, Nord-Koreas statsstyret nyhetsbyrå.

Dette skjedde etter dager med stor uro.

Spenning Torsdag kom meldingene kom meldingene om at Sør-Korea hadde skutt tilbake med et dusinvis granater mot naboen. Opplysningene bekreftet av Sør-Koreas forsvarsminister, og ifølge AFP var det 155mm-granater som ble avfyrt.

Nå håper flere på at konflikten roer seg.

MØTER: Representater fra Nord-Korea og Sør-Korea har sittet i møter gjennom hele helga. Foto: South Korean Unification Minister
MØTER: Representater fra Nord-Korea og Sør-Korea har sittet i møter gjennom hele helga. Foto: South Korean Unification Minister Vis mer

Torsdag sa Korea-ekspert og leder for Nordisk Institutt for Asia-studier (NIAS) i København, Geir Helgesen at han regnet med situasjonen roet seg i løpet av 48 timer.

Men det er fortsatt ampert.

Utsendingene fra nord og sør holder sine møter i landsbyen Panmunjom i den demilitariserte sonen, der våpenhvileavtalen etter Korea-krigen ble undertegnet i 1953, ifølge NTB.

Søndag ble det kjent at Sør-Korea anklager Nord-Korea for å ha mobilisert titalls ubåter og trappet opp sin artilleribevæpning langs grensen samtidig som partene er i samtaler for å løse krisen.

Spenningen mellom de to landene har vært tiltakende etter at to sørkoreanske soldater ble alvorlig såret da de gikk på landminer i den demilitariserte sonen tidligere i august.

Seoul, som anklager Pyongyang for å ha lagt ut minene, svarte med å skru på høyttalere som hadde stått stille i mer enn et tiår, og som sender propagandameldinger inn i nabolandet.

Nord-Korea har nektet for å ha noe med landminene å gjøre, og har gitt et ultimatum til Sør-Korea om å stanse sin «psykologiske krigføring» eller bli angrepet. Forhandlingene i Panmunjom ledes av den sørkoreanske sikkerhetsrådgiveren Kim Kwan-jin og hans nordkoreanske motpart Hwang Pyong-so, som står den nordkoreanske lederen Kim Jong-un nær.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram