SOLGT: Støtteskipet KNM Horten har blant annet fungert som kongeskip. Nå brukes båten av krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo. Foto: Forsvaret
SOLGT: Støtteskipet KNM Horten har blant annet fungert som kongeskip. Nå brukes båten av krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo. Foto: ForsvaretVis mer

Påstår dobbeltbetaling

Først betalte Forsvaret kostnader til markedsføring. Så betalte de provisjon til megleren som bisto i salget av marinefartøy, går det fram av intern rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er det Bodø-baserte selskapet Norsk Megling og Auksjon, som har bistått Forsvaret i salgene av alle de ti utrangerte båtene som har havnet hos paramilitære grupper i Nigeria og Kamerun. Og bodøselskapet har fått fett betalt for jobben, viser en intern revisjonsrapport fra Forsvarsdepartementet (FD) som Dagbladet har fått innsyn i. Der påpekes det at megleren fikk betalt for det samme oppdraget på to forskjellige måter:

«I realiteten vil det si at NMA mottar provisjon samtidig som Forsvaret dekker kostnadene i salgsprosessen», skriver Forsvarets interne revisor.

Dobbel-betaling Etter en lang salgsprosess ble KNM Horten til slutt solgt, via det britiske stråselskapet CAS Global, til den nigerianske krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo for 46,4 millioner kroner. Av dette beløpet fikk NMA rundt 5,5 millioner kroner. Da hadde NMA allerde mottatt 3 millioner kroner fra Forsvaret for å mekle fram et salg av den samme båten til et norsk sikkerhetsselskap, men dette salget ble stoppet av UDs eksportkontroll.

Men i tillegg til salgshonorarene hadde MNA også fakturert 187 500 kroner for markedsføring av KNM Horten.

Det er denne dobbeltbetalingen for de samme tjenestene som departementets revisor peker på.

Morten Larsås i NMA avviser dobbeltbetaling og sier at det var to helt adskilte salgsprosesser i forhold til KNM Horten. Når det gjelder de seks MTBéne mener han at de ble solgt direkte fra Forsvaret til CAS Global.

- Hvordan FDs internrevisjon da kan påstå at NMA tar seg betalt to ganger, når vi 5 måneder etterpå får et nytt oppdrag om å selge Horten, og aldri har solgt MTBene er vanskelig å forstå, sier han.

Revisoren skriver at salgsavdelingen i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) har «vesentlige utfordringer knyttet til forsvarlig forvaltning i gjennomføringen av anskaffelser».
Det er en sentral medarbeider her som nå er siktet av Økokrim for grov korrupsjon.

Ukjent salgssum Bodøfirmaet NMA har siden 2008 vært Forsvarets hovedsamarbeidspartner i arbeidet med å selge utrangert forsvarsmateriell. Til sammen har Forsvaret betalt ut rundt ni millioner kroner i salær til NMA for fartøysalg i perioden 2008 til 2014. I tillegg har de fått et ukjent beløp for salget av Kystvaktskipet Titran. Her er kontrakten utformet slik at megleren får alt over én million euro. NMA har nektet å oppgi både til Forsvaret og til de eksterne granskerne i PwC hvor mye de faktisk fikk for denne båten da de solgte den til en av Afrikas største våpenhandlere.

MEGLERE: Bodø-firmaet Norsk megling og auksjon A/S har bistått forsvaret med salg av alle de ti båtene som har havnet i Nigeria og Kamerun..  Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
MEGLERE: Bodø-firmaet Norsk megling og auksjon A/S har bistått forsvaret med salg av alle de ti båtene som har havnet i Nigeria og Kamerun.. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Nå seiler Titran i Niger-deltaet på oppdrag for den paramilitære styrken Omak Maritime.

Revisjonsrapporten, som er datert 14. desember 2014, anbefaler departementet å vurdere en anmeldelse til Økokrim, siden de ikke kan konkludere med at misligheter ikke har skjedd.

Likevel ventet departementet over tre måneder før de gikk til Økokrim, men da hadde disse for lengst startet etterforsking etter en henvendelse fra Toll-myndighetene.

Høring Norsk Megling og Auksjon har hatt Økokrim på døra, men ingen i selskapet er siktet for noe ulovlig. I morgen er de kalt inn av Stortinget for å forklare seg om salgene. Det skal også tre tidligere og nåværende forsvarsjefer, tre forsvarsministre og tre utenriksministre.
 

MTB´er: De seks MTB`ene som ble solgt av Forsvaret en nå patruljebåter for den nigerianske krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo. Han bruker den i et oppdrag han har for i den paramilitære kystvakten NIMASA.  Foto: Privat
MTB´er: De seks MTB`ene som ble solgt av Forsvaret en nå patruljebåter for den nigerianske krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo. Han bruker den i et oppdrag han har for i den paramilitære kystvakten NIMASA. Foto: Privat Vis mer