Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Påstår hemmelig rapport medvirket til pavens avgang

Oppspinn, mener Vatikanet.

GÅR AV: Pace Benedict XVI har bestemt seg for å gå av. Helt av egen vilje, sier han selv. Foto: REUTERS / NTB SCANPIX
GÅR AV: Pace Benedict XVI har bestemt seg for å gå av. Helt av egen vilje, sier han selv. Foto: REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italienske aviser hevder at en hemmelig rapport i etterkant av «Vatileaks-skandalen» skal ha medvirket til pavens avgang. Vatikanet avviser påstanden som oppspinn.

En hemmelig rapport som ble utarbeidet etter at tusenvis av Vatikanets hemmelige papirer ble lekket i januar fjor, skal være medvirkende til at paven har valgt å gå av, ifølge italienske aviser.

Skandalen som ble kjent som «Vatileaks», førte til en grundig avhørsrunde av et titall offisielle personer i Vatikanet.

Granskingen skal ha endt opp med en rapport som ifølge avisene The Panorama Weekly og Repubblica Daily inneholder anklager om korrupsjon og utpressing av homofile prester i Vatikanet.

Rapporten var ifølge avisene laget kun for pavens øyne, og var klar i desember i fjor.

Vatikanet avviser disse påstandene og kaller dem «oppspinn».

I et intervju med avisen El Pais, sier en av kardinalene som har vært med på granskingen, Julian Herranz, at skandalen er ei «oppblåst boble». Herranz mener at teorien om at «Vatileaks» har påvirket pavens avgang kun er en av mange påstander.

- Dette er en personlig beslutning som må respekteres, sier han om pavens utradisjonelle valg om å gå av.

Dataeksperten Claudio Sciarpelletti ble dømt til ni måneders fengsel for å lekke dokumentene, men ble senere benådet av paven.

Torsdag stenges også pavens Twitter-konto i forbindelse med hans avgang. Over to millioner mennesker følger Pave Benedict XVIs tvitring på ni ulike språk.

Valget om å opprette en Twitter-konto skapte stor debatt i Vatikanet og innen den katolske kirken. Tilhengerne mener dette var en god måte å nå de yngre på.

Det er foreløpig ingen klare favoritter til å ta over etter pave Benedict XVI.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!