Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Påstår sammenblanding av data

Hysj-sjef Kjell Grandhagen mener feil i NSAs manual er årsaken til at Dagbladet har feiltolket overvåkingsdataene.

Avviste: Sjef for Etterretningstjenesten generalløytnant Kjell Grandhagen aviste på pressekonferanse påstandene i Dagbladet om amerikansk overvåkning i Norge.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Avviste: Sjef for Etterretningstjenesten generalløytnant Kjell Grandhagen aviste på pressekonferanse påstandene i Dagbladet om amerikansk overvåkning i Norge. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

E-tjenestens sjef, generalløytnant Kjell Grandhagen hevder at Dagbladet har misforstått når vi i dag skriver at over 33 millioner samtaler ble overvåket i Norge i løpet av 30 dager rundt årskiftet 2012/2013.

- Dagbladet trykker idag flere artikler om at NSA skal ha samlet inn trafikkdata om 33 millioner samtaler i Norge. Dette er ikke korrekt. Det Dagbladet omtaler dreier seg ikke om innsamling i Norge, men i stedet det norske militæret sin egen innsamling av informasjon til støtte for norske opperasjoner i konfliktområder utenlands. Samt innhenting av informasjon i kampen mot terrorisme utenlands. Dette er informasjon som etterretningstjenesten deler med utenlandske samarbeidspartnere, herunder NSA, sier han.

Han diskuterte saken med NSA i dag morges og at de nå har fått klarhet i hva dataoversikten Dagbladet presenterer viser, forteller han.

- Det jeg kan si er at dere sitter på enkeltdokumenter, men realiteten i denne sammenhengen er at dette er informasjon som er hentet inn av Norge og delt med amerikanerne. Vi kjenner igjen tallene og dette er altså de samme dataene som vi sendte til NSA for den perioden.

- Feil manual Denne forklaringen står i  kontrast til manualen for NSA-programmet "The Boundless informant". Dette er en manual som Edward Snowden tok med seg fra NSA og som han nå har delt med Dagbladet. Der står det at programmet gir brukeren en oversikt over informasjoen som er samlet inn mot et konkret land. Det står også at programmet er laget for å gi analytikere en oversikt over de teknologiene NSA har til rådighet for å samle inn rådata mot spesifikke land.

- Jeg har også lest det dokumentet og jeg ser at det der står at etterretningen retter seg mot det enkelte land. Derfor skjønner jeg at dere har lest dokumentet som dere har gjort. Men vi sitter altså på det hele bildet og vet hva disse dataene er, sier Grandhagen.

Han sier at det som i manualen framstår som informasjon om et lands teletrafikk, i virkeligheten er informasjon om hvilke land som er kilden til informasjonen. Det er derfor det som kan se ut som det er informasjon om norsk telefonbruk i virkeligheten er informasjon om andre lands telefonbruk - men som er gitt til NSA av norsk etterretning.

- Vi har sammenliknet dataene vi sitter på og dette er utvilsomt tilfelle i denne saken, sier han.

Sammenblanding Han viser også til Spania, der det i følge hysj-sjefen skjedde en sammenblanding av informasjon.

- I de tallene som oppgis for de forskjellige landene kan det også inngå data som amerikanerne selv henter inn om disse landene, men det kan også være, på de samme landene, data som disse landene henter inn andre steder. Dette var jo tilfelle med Spania, der jeg har sett utskriftene fra, sier Grandhagen.

Han vil ikke gi noen garanti for at amerikanerne ikke overvåker nordmenn her i landet.

- Jeg kan ikke si at amerikanerne ikke overvåker i Norge. Jeg har ikke full oversikt over alt de driver med. Det jeg kan si er at det programmet som Dagbladet omtaler er rettet mot utlendinger og at dataene kommer fra oss. Det knytter seg til informasjon som vi har hentet inn. Det har vi fått bekreftet og er hundre prosent sikre på.

- Hvordan vet dere det når det eksplesitt stå i manualen at dette er informasjon mot det aktuelle landet?

- Fordi vi eksplisitt har hatt en dialog med amrikanerne om hva dette er. De er helt tydelige på at disse dataene er de som de har fått fra oss.

Han legger ikke skjul på hvor viktig denne etterretningen har vært for norske soldater i felt.

- Disse opplysningene har spart liv til norske soldater, sier han.