Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Påstår soldater drepte sjåføren

UD bekrefter å ha videreformidlet informasjon om at navngitte soldater står bak drapet på sjåfør Abedi Kasongo.

Drapsmenn? I UD-notatet som Kari Hilde French har publisert går det fram at en UD-kilde har kommet med opplysninger om at seks soladter skal ha drept sjåfør Abedi Kasongo i et bakholdsangrep.  Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French er dømt til døden for drapet.   Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet
Drapsmenn? I UD-notatet som Kari Hilde French har publisert går det fram at en UD-kilde har kommet med opplysninger om at seks soladter skal ha drept sjåfør Abedi Kasongo i et bakholdsangrep. Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French er dømt til døden for drapet. Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Kari Hilde French, som er moren til dødsdømte Joshua French, har publisert en tekst fra et notat som en UD-representant har mottatt. I dette brevet står det at en person har overhørt en samtale der det ble snakket om at seks kongolesiske soldater planla og gjennomførte et bakholdsangrep mot bilen de to nordmennene hadde leid.
Sjåfør Abedi Kasongo ble i følge informasjonen i notatet drept av en «tapt kule».

Bekrefter
Ambassadør Jon Vea bekrefter at UD mottok informasjonen og henviste den videre til forsvarsadvokat Guillaume Likwala, som representerer de to nordmennene.
- Jeg anonymiserte denne informasjonen og sendte den videre til Likwala, sier ambassadør Jon Vea til Dagbladet.

Han påpeker at han ikke har noen forutsetninger for å vurdere sannhetsgehalten i informasjonen de mottokk. Kilden til informasjonen er anonym.
Informasjonen skal ha blitt mottatt av UDs representant som var i Kisangani 14. oktober av det som omtales som en «troverdig kontakt.»

Navngitte
To dager senere skal UDs representant ha mottatt ytterligere informasjon fra kontakten. Denne gangen kom han med navnene på to av soldatene som skal ha vært med på komplottet.
«Den ansvarlige for angrepet er "underløytnant" Bayilogande og hans underordnede sersjant Amuli Michel.», står det i notatet.
Disse to skal for tiden selv være fengslet for andre forhold.

Notatet
Slik er notatet referert på nettsiden til familiene til de dødsdømte:
«I midten av september, i det militære fengselet i Kisangani var en fengslet militær vitne til en diskusjon mellom tre andre militære som var arrestert for andre saker. De beklaget seg over at de hadde mislykkes i et angrep (ambush) som hadde til hensikt å rane penger fra to utlendinger. De to utlendingene var de to nordmennene som er nevnt over som hadde ankommet Kisangani i begynnelsen av april 2009 for å evaluere risikoen for en reiseoperatør. De kontaktet deres sjåfør og bedt ham om å ta ansvar for (provide for) sikkerheten i Kisangani og Haut-Uélé.Sjåføren informerte straks en venn som er militær og sammen bestemte de seg for å snakke med 5 andre militære for å planlegge et angrep med tanke på å rane penger fra utlendingene. Basert på planene som ble lagt ventet 6 militære på signal fra sjåføren (avreisedag og sted) for å gjennomføre sin operasjon.På steder for gjennomførte angrep, i løpet av april, begynte de militære å skyte for å skremme utlendingene og en "tapt kule" drepte sjåføren. De militære rømte straks fra stedet, og, under flukten, fortalte de en lokal bonde, som senere informerte politiet, at de to utlendingene hadde drept sin sjåfør.»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media