Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tar et oppgjør med Ropstad:

- Påstår vi jakter på barn med Downs

Frp-leder Siv Jensen sier KrF har utsatt partifellene hennes for en uredelig, støtende og uskikkelig kampanje. Nå har hun fått nok.

SVARER: Frp-leder Siv Jensen reagerer sterkt på KrFs kampanje for å snu Frp-representanter i spørsmålet om bioteknologi.
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
SVARER: Frp-leder Siv Jensen reagerer sterkt på KrFs kampanje for å snu Frp-representanter i spørsmålet om bioteknologi. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

- Vi har vært utsatt for kampanjer og press og en ordbruk som ikke hører noen steder hjemme. KrF kommer med klare og tydelige beskyldninger om at vi har et annerledes – og dårligere – syn på menneskeverdet. Det skal jeg rett og slett ha meg frabedt, sier en tindrende klar Jensen til Dagbladet.

Ropstad og KrF gikk på jakt etter Frp-stemmer i håp om å få flertall til å blokkere liberaliseringene i bioteknologiloven. Stortinget vedtok - mot regjeringspartienes stemmer - å tillate eggdonasjon, kunstig befruktning for enslige i tillegg til utvidede rettigheter til fosterdiagnostikk tidlig i svangerskapet.

ROPSTAD: - Dette handler verken om meg eller Krf. Det handler om samfunnsutviklinga. Jeg bekymrer meg når jeg ser på våre naboland. Video: Dagbladet TV / Mats Rønning Vis mer

Jensen viser blant annet til stortingsrepresentant Roy Steffensen som gikk ut på Facebook og fortalte at han er blitt kontaktet av en rekke KrF-ere som har spurt om han har samvittighet til å være med på «jakten på Downs syndrom».

- Støtende

Ropstad pekte overfor Dagbladet på Frp og Jensen da KrF-nederlaget var klart:

- Jeg visste den dagen Siv Jensen varslet at hun gikk ut av regjering at flertallet som sikret en bioteknologi med utgangspunkt i menneskeverdet og en plass for alle, sto i fare.

Påstanden om at Frp ikke tar utgangspunkt i menneskeverdet og det Frp-representanter har opplevd fra KrF-hold, får det til å koke hos Jensen.

- De påstår direkte at vi har satt i gang en jakt på barn med Downs syndrom. Det er støtende. Mange i Frp står selv i denne situasjonen eller har folk nær oss. Vi har vært opptatt av er å legge til rette for familiene som aktivt velger å beholde barn, skal få bedre hjelp i det offentlige. Men familiene selv skal ta det valget, det er ikke politikernes oppgave.

NEDERLAG FOR KRF: Tapte fire av fire saker i det historiske vedtaket. Video: Stortinget. Bilde: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Mageplask

Ropstads jakt på flertall førte til at nederlaget ble desto større, påpeker Jensen.

- Spillet Ropstad og KrF satte i gang endte med å bli et skikkelig mageplask. KrF spente bein på seg selv. De har opptrådt uryddig, uredelig og uskikkelig i denne saken. Og endte opp med å gå på et mye større tap enn de ellers ville gjort, sier Siv Jensen og viser til at Venstres Ketil Kjenseth og Høyres Marianne Synnes Emblemsvåg endte opp med å stemme mot regjeringen:

- KrF plasserte merkelapper i pannen på Fremskrittspartiet og appellerte til vår samvittighet – som det ikke er noe i veien med. KrF svinebandt samtidig sine egne regjeringskollegaer, vel vitende om at hele Venstre og store deler av Høyre er uenig. Mot dem skulle man altså ikke appellere til samvittigheten, den skulle gå ensidig på oss. Det er helt utrolig at det går an. Konsekvensen av den oppførselen var at det kom utbrytere fra både Venstre og Høyre i går, sier Jensen.

Etterlyser Erna

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad som også er barne- og familieminister, sa til NRK tirsdag at han frykter for konsekvensene av Stortingets vedtak ved at de vil ta ressurser vekk fra dem som virkelig trenger helsehjelp.

- Derfor kommer ikke jeg til å jobbe for at dette skal bli så raskt innført som Stortinget ønsker, sa Ropstad til NRK.

Siv Jensen etterlyser at statsministeren kommer på banen og forklarer Ropstad spillereglene:

- Ropstad er statsråd i en mindretallsregjering, han har ingen myndighet til å uttrykke seg på denne måten. Vedtakene skal følges opp. Punktum. Jeg forventer at statsministeren skjærer gjennom og tydeliggjør overfor sine statsråder at de skal følges opp det Stortinget vedtar. Det regner jeg med at Erna kommer til å gjøre, sier Jensen.

Ropstad: Styrke menneskeverdet

Kjell Ingolf Ropstad stilte onsdag ikke til intervju for å svare på Siv Jensens kritikk, men sier at poenget hans var at det vil ta tid å realisere tidlig ultralyd og NIPT-test for gravide.

- Så er det en annen sak at KrF i 2021 vil gå til valg på å styrke menneskeverdet og sikre et samfunn med plass til alle, skriver Ropstad i en tekstmelding.

Statsminister Erna Solberg sier til Dagbladet at regjeringen kommer til å følge opp Stortingets vedtak.

- Så må KrF selv bestemme hvilke saker de går til valg på i 2021, sier Solberg.

Granavolden

Flere i KrF har gått ut og advart Fremskrittspartiet mot at partiets seire i Granavolden-plattformen vil bli nedprioritert etter at Frp tok fra KrF seieren på bioteknologi. Tirsdag sa Geir Jørgen Bekkevold (KrF) at det føltes som å bli dolket i ryggen da Frp gikk mot plattformen med en gang de gikk ut av regjering.

For Siv Jensen er Granavolden-plattformen død og begravet og hun undrer seg over hvorfor KrF bruker den overfor henne og Frp.

- Det gir ingen mening å komme og true meg og Frp med Granavolden. Det er Erna Solberg som har sagt at hun styrer på Granavolden-plattformen. Så får regjeringen legge fram det de til enhver tid måtte ønske, men man må ikke bli veldig overrasket over at vi kommer til å skrive krav om hva vi skal være med på.

Ingen pisk

Dagen etter at Frp hadde gått ut av regjering varslet helsepolitisk talsperson Åshild Bruun-Gundersen i Dagbladet at hun ville fremme forslag om å tillate kunstig befruktning for enslige og eggdonasjon.

- Var det all right mot et tidligere samarbeidsparti? Å umiddelbart gå etter saken der det gjør vondest for KrF?

- Vi har ikke hatt noen strategi om å gjøre det mest vondt for noen. Vi ønsker å gjennomføre vårt partiprogram. Det er vår strategi. At det i denne saken gjør vondt for KrF, det skjønner jeg. Men vi har ikke hatt noen agenda om at vi skal gjøre livet mest mulig surt for KrF, Venstre eller Høyre. Vi skal gjennomføre vår politikk. Så har Ropstad rett i at han visste at bioteknologien kom til å ryke, det er helt riktig. Det var en av de tingene vi brukte mest tid på å krangle om før regjeringsplattformen ble et faktum, sier Jensen.

Det var ikke bare politikere i regjeringspartiene som stemte mot egen overbevisning i bioteknologiloven. Frp-nestleder Sylvi Listhaug gjorde det samme og fulgte partilinjen, selv om Frp-representantene er fristilt spørsmålene.

- Brukte du partipisken?

- Nei. Jeg har ikke brukt noen partipisk. Hun tok det valget selv, men jeg tror det har en sammenheng med at hun er nestleder og følte et ansvar for å følge opp vedtakene partiet har fattet. Det valget tok hun selv, sier Jensen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!