<strong> VAKTSTRID:</strong>  Tysk påtalemyndighet ønsker å straffeforfølge Hans Lipschis (93) for å ha vært vakt ved konsentrasjonsleirene i Auschwitz. Selv hevder han å ha vært kokk. Bildet viser barn i  Oswiecim-leiren kort tid før frigjøringen i 1945. Foto: AP Photo/CAF pap
VAKTSTRID: Tysk påtalemyndighet ønsker å straffeforfølge Hans Lipschis (93) for å ha vært vakt ved konsentrasjonsleirene i Auschwitz. Selv hevder han å ha vært kokk. Bildet viser barn i Oswiecim-leiren kort tid før frigjøringen i 1945. Foto: AP Photo/CAF pap Vis mer

Påstått Auschwitz-vakt (93) pågrepet 68 år etter krigen

Mistenkes for å ha vært involvert i forbrytelsene i konsentrasjonsleir, men hevder selv han bare var kokk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tyske myndigheter opplyser i ettermiddag at 93 år gamle Hans Lipschis har blitt pågrepet, mistenkt for medvirkning til drap under andre verdenskrig.

Anklagen baseres på at han jobbet som vakt ved konsentrasjonsleirene, skriver nyhetsbyrået AP.

Hevder han var kokk Pågripelsen kommer etter at påtalemyndigheten har konkludert med at det foreligger overbevisende informasjon om at Lipschis var involvert i forbrytelser mellom 1941 og 1945. En talskvinne sier imidlertid til nyhetsbyrået at en siktelse ligger et par måneder fram i tid. 93-åringen er ved god helse, og kommer derfor til å sitte i varetekt.

Ifølge AP erkjenner 93-åringen at han tjenestegjorde i Auschwitz for SS, men han hevder imidlertid at hans engasjement bare var som kokk.

BBC skriver at Lipschis-pågripelsen er den første av sitt slag etter at tyske myndigheter startet en ny gjennomgang av sakene til om lag 50 Auschwitz-vakter som fortsatt er i live.

Håper på flere pågripelser Nylig ble 93-åringen også ført opp på Simon Wiesenthal Centers liste for mest ettersøkte nazister. Der anklages 93-åringen for medvirkning til massemord på uskyldige mennesker.

- Dette er et steg i riktig retning. Vi ser positivt på denne pågripelsen og håper den er den første av mange pågripelser og rettsoppgjør av konsentrasjonsleir-vaktene, sier Efraim Zuroff, sjefsnazi-jakter ved senteret.

Etter andre verdenskrig immigrerte Lipschis til Chicago i USA. Men i 1983 ble han kastet ut av landet, etter at det ble avdekket at han hadde løyet om sin nazi-fortid ved ankomst.

Likevel var det ifølge AP ingen beviser for konkrete kriminelle handlinger, som hittil har vanskeliggjort en straffeforfølgelse av ham i Tyskland. Men nå vil etterforskerne i stedet basere seg på samme juridisk teori som ble brukt i en annen sak, der den tidligere fabrikkarbeideren fra Ohio, John Demjanjuk, ble dømt for medvirkning til drap på bakgrunn av at han var dødsleir-vakt.

Argumentet er at han jobbet i en leir der formålet ene og alene var å ta livet av folk.

- Hørte om grusomhetene Dommen mot Demjanjuk er imidlertid ikke rettskraftig ettersom han døde under ankebehandlingen i fjor.

I april stilte Lipschis opp på et intervju med den tyske avisa Die Welt i sitt hjem i sørvest-Tyskland, der han fortalte at han bare har tjenestegjort som kokk. Han sa videre at han selv ikke var vitne til noen av grusomhetene.

Likevel uttalte han at han hadde «hørt om» hva som foregikk, skriver AP.

Om lag halvannen million mennesker, for det meste jøder, ble drept i Auschwitz mellom 1940 og 1945.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer