INNKJØRING FORBUDT: Oppkjørselen til Orderud gård - også benevnt som Olerud gård i offentlig registre - har «Innkjøring forbudt»-skilt. Det tok ikke fem besøkende hensyn til torsdag kveld. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
INNKJØRING FORBUDT: Oppkjørselen til Orderud gård - også benevnt som Olerud gård i offentlig registre - har «Innkjøring forbudt»-skilt. Det tok ikke fem besøkende hensyn til torsdag kveld. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer

Påstått pengekrav skal være årsaken til volden på Orderud gård, ifølge advokat

Fem personer tok seg inn på Orderud gård. Deretter truet de, slo til og rispet Per Orderuds venn med en kniv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det skal ha vært et påstått pengekrav som sto bak gårsdagens kaotiske hendelse på Orderud gård.

Det forteller Per Orderuds advokat, Erling O. Lyngtveit til Dagbladet.

- Jeg oppfatter det slik at dette antakelig har med et påstått pengekrav å gjøre, sier Lyngtveit til Dagbladet om hendelsen.

Siktet for kroppskrenkelse

For i går kveld om lag klokka 21.30 på kvelden kom det en melding til politiet om at fem personer forsøkte å ta seg inn på Orderud gård. Der bor Per Orderud.

Orderud ble i 2002 dømt for medvirkning til drap på sine foreldre og sin søster. Trippeltdrapet fant sted på Orderud gård pinseaften i 1999.

Orderud hadde en venn på besøk og det var denne vennen de fem personene var ute etter, ifølge politiet. Politiet ønsker ikke å kommentere hvorvidt et pengekrav var årsaken bak hendelsen.

- IKKE PER ORDERUD DE SKULLE BESØKE: Det sier lensmann Toril Nervik Nilsen i Sørum. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
- IKKE PER ORDERUD DE SKULLE BESØKE: Det sier lensmann Toril Nervik Nilsen i Sørum. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Vennen ble slått i ansiktet og rispet med kniv, ifølge lensmann Toril Nervik Nilsen i Sørum. De fem personene - fire menn og én kvinne - er nå siktet for kroppskrenkelse og trusler, ifølge jourhavende jurist Tone Riksen ved Romerike politidistrikt.

De ble alle løslatt fredag kveld etter å ha vært til avhør.

Tiltalt for kidnapping

Ifølge VG skal en av mennene som oppsøkte gården i går, være tiltalt for kidnapping og ran.

En annen av de fire mennene, en 23 år gammel mann fra Oslo, er ifølge VG tilknyttet gjengmiljøet i hovedstaden. Han er tidligere dømt for vold, ran og trusler.

Den tredje av de fire mennene skal også være dømt for vold og ran, skriver avisa.

Jan Christian Kvanvik forsvarer en siktet. Han ønsker ikke å kommentere saken, og viser til at hans klient ble løslatt i kveld.

Tor Even Gjendem forsvarer to av mennene i saken.

- Den ene har ikke ønsket å gi noen forklaring. Den andre innrømmer delvis straffskyld, sier Gjendem til Dagbladet.

Gjendem forteller at det er en bakenforliggende konflikt som ligger bak gårsdagens hendelse og at personene oppsøkte gården for å konfrontere Orderud-vennen.

- Så har situasjonen eskalert mer enn de hadde tenkt, sier Gjendem, som forteller at Per Orderud ikke har noe med saken å gjøre.

Orderuds advokat forteller også at hans klient ikke kjenner noen av de som tok seg inn på gården.

- Jeg er ikke sikker på om de en gang visste at gården de tok seg inn på var Orderud gård, sier advokaten.

- De sprengte opp døra og brøt seg inn, enkelt og greit. Det var definitivt en fæl opplevelse, legger han til.

Ingen tilknytning til Orderud

Politiet og Orderuds advokat var tidlig ute og avfeide at gårsdagens hendelse hadde noe med Orderud selv å gjøre, ei heller Orderud-saken.

Det var like før påske at Sandberg og forsvareren til Per Orderuds tidligere ektefelle Veronika, advokat Frode Sulland, leverte begjæring til Gjenopptakelseskommisjonen, om at en av de mest omtalte kriminalsakene i Norge i nyere tid blir tatt opp på nytt.

- Det er ingen opplysninger som tyder på at det har noen sammenheng med det, sier Lyngtveit til Dagbladet.

Vennen som var på besøk traff Orderud etter endt soning i 2015, ifølge advokat Lyngtveit.